ADI Molivişu trebuie să dea înapoi 22 de miliarde din cauza neregulilor la licitaţii

Proiectul staţiunii de schi Ghiţu Molivişu, alături de autostrada Piteşti Sibiu, era menit să scoată zona Curtea de Argeş din crunta sărăcie în care se zbate. Dacă în privinţa autostrăzii ministrul Ioan Rus ne-a lămurit că nu se poate mai devreme de 2020, staţiunea de schi pare să aibă cam aceeaşi soartă, deşi Pavel Bârlă, preşedintele ADI Molivişu, Asociaţia care este titularul proiectului, spune că nu e aşa.
Săptămânalul  Obiectiv Argeşean citează un consilier judeţean care declară că „între ADI Molivișu și Ministerul Dezvoltării există un litigiu în instanță prin care Guvernul impută 22 miliarde de lei vechi Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru nereguli la procedura de atribuire a contractelor de achiziţii”. Pe lângă acest lucru consilierul Narcis Sofianu a mai descoperit că între ADI Molivișu și Consiliul Județean Argeș ar exista un conflict interinstituțional deoarece CJ nu are desemnată o persoană în conducerea asociației, cu atât mai mult cu cât instituția din Argeș a virat până acum sume importante în acest proiect. „Problemele proiectului Molivișu sunt confirmate, într-o oarecare măsură, și de directorul ADR Sud Muntenia Liviu Mușat, care, prezent la Pitești pentru semnarea unor contracte de finanțare cu bani europeni și-a exprimat public rezervele față de realizarea la timp și în bune condiții a stațiunii montane de la Molivișu”, scrie publicaţia citată.
„Noi i-am dat în judecată!”
Preşedintele ADI Molivişu, Pavel Bârlă, spune însă că la munte, la staţiune, „se lucrează”. „Se scriu tot felul de lucruri neadevărate. La Molivişu se lucrează şi o să facem o conferinţă de presă acolo sus ca să şi vedem ce s-a făcut. E o problemă mai veche, suntem în instanţă cu Ministerul pentru că nu ne-a dat bani”, ne-a spus preşedintele Pavel Bârlă ieri.
Proiectul intitulat „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu” are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, constituită prin asocierea administraţiilor locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş, este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei.
Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilităţi publice, adică alimentare cu apă, canalizare şi drumuri de acces. Vor fi amenajate două pârtii de schi, una dotată cu instalaţie de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi şi una dotată cu un covor rulant, dar va fi construit şi un observator turistic la altitudinea de 1.620 de metri.
Din proiect face parte şi amenajarea turbăriei în suprafaţă de 27 de hectare, care este situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare. Proiectul prevede şi construirea a două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement. Staţiunea turistică va fi împărţită în opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spaţiile de cazare, agrement şi alimentaţie publică urmând să fie construite de investitori privaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email