ADI Molivişu, plângere penală pentru Bârlă şi proces câştigat cu Dârzan

Staţiunea Molivişu va fi, numai că nu se ştie când. Noul preşedinte al ADI Molivişu, Gabi Dică, se luptă să ducă mai departe lucrurile, să monteze instalaţiile, să obţină avize şi autorizaţii, şi are mandat de la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) să ia măsuri. Primele îi vizează pe fostul preşedinteal ADI, Paul Bârlă şi pe fostul manager de proiect, Constantin Dârzan.

„Încercăm să stingem din problemele care au fost în trecut şi să punem în picioare echipamentele”, ne-a spus Gabi Dică. Cei care au condus Asociaţia, fostul preşedinte Paul Bârlă şi fostul manager de proiect, Constantin Dârzan,  s-au ales cu plângeri penale şi cu procese. „ Am făcut plângere pentru management defectuos şi pentru abuz de încredere pe numele dlui. Bârlă, am fost mandatat de AGA, iar cu dl. Dârzan suntem în proces, am câştigat 100.000 de lei într-o primă instanţă. Noi am făcut o adresă  şi la Ploieşti, la ITRSV (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare – n.a.) în legătură cu defrişările. Există o discrepanţă între despădurire, ca suprafaţă, şi ce e în teren. În teren pare să fie mai mult terasament decât despădurire. Ne punem problema dacă acolo a fost pădure sau teren viran, nu ştim, trebuie să vedem”, ne-a mai spus Dică. Sunt 11,4 hectare defrişate pentru pârtie, iar există suspiciunea că s-a defrişat mai mult, aşa că ADI  trebuie să lămurească regimul juridic al terenurilor de la baza pârtiei, spune Gabi Dică.

O altă problemă ar putea fi faptul că s-a prelungit instalaţia de tranport prin cablu. „La un moment dat, prin 2015, proiectantul a făcut un memoriu justificativ prin care spune că staţia de îmbarcare se mută cu 80 de metri în partea de jos şi în partea de sus cu vreo 20. S-a modificat proiectul iniţial, iar modificările trebuiau notificate la vremea respectivă, ori eu le identific abia acum”, afirmă preşedintele Asociaţiei. Echipamentele pentru instalaţie, care sunt acum depozitate la Căpăţâneni, ies din garanţie, dar Dică spune că va vorbi cu furnizorul să se prelungească garanţia. Fireşte, nu gratis.

Bani plătiţi în avans?!

S-a vorbit şi s-a scris mult despre banii cheltuiţi la Molivişu. Se pare că s-au dat chiar mai mulţi decât trebuie, au constatat cei din conducerea Asociaţiei după primele verificări. Ar fi vorba despre un bilet la ordin dat pentru o garanţia la echipamente, şi nu trebuia dat, şi o cesionare de contracte între firmele lui Dârzan. Acesta ar fi cesionat asistenţa tehnică unei alte firme din grupul său, dar acesta este obiectul unui procves câştigat de ADI Molivişu într-o primă instanţă. Conform sentinţei, Asociaţia are de primit 100.000 de lei, dacă nu se face apel. Altă neregulă ar fi o amendă plătită de Bârlă pentru încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, şi tot pentru o firmă de-a lui Dârzan, spune Gabi Dică. „Mă gândesc la tot felul de scenarii doar ca să facem ceva cu pârtia, cât mai repede”, precizează acesta.

Despre licitaţiile organizate de ADI Molivişu, licitaţii câştigate de firme din grupul lui Dârzan ziarul nostru a scris de-a lungul anilor, iar concluziile auditului, precum şi procesele de pe rolul instanţelor confirmă cele scrise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email