„Activitatea de mediere reduce numărul conflictelor şi al litigiilor din justiţie”

Sâmbătă, la ora 14:00, în sala mare a primăriei Curtea de Argeş va avea loc prezentarea cărţii „Medierea-Oxigen pentru Afaceri”, care îi are ca autori pe Alina Gorghiu – coordonator, Codruţ Stănescu, Mihai Munteanu, Ion Dedu şi Manuela Sârbu. Autorii volumului vor discuta cu participanţii la simpozion, despre istoricul medierii, dar şi despre alte aspecte legate de această temă. Pentru a afla mai multe lucruri despre mediere am stat e vorbă cu Nichita Sandu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş.
– Ce este medierea?
Medierea este o activitate extrajudiciară şi mai mult socială, susţinută de Legea 192/2006 şi are drept scop înţelegerea părţilor pentru evitarea acţiunilor în justiţie, diminuarea cheltuielilor judiciare şi scurtarea termenelor pentru rezolvarea litigiilor. Persoanele fizice sau juridice pot recurge la mediere în mod voluntar şi îşi pot rezolva astfel orice conflict de natură comercială sau economică. Persoanele au dreptul de a-şi soluţiona disputele prin mediere, pe cale amiabilă în faţa unui mediator.
– Ce presupune profesia de mediator?
Profesia de mediator este o profesie liberală, ca şi executorii judecătoreşti, lichidatorii sau experţii contabili. Aceste cunoştinţe sunt dobândite prin urmarea unor cursuri. Se susţine un examen, iar apoi persoanele sunt înscrise în tabloul mediatorilor autorizaţi. Toată această activitate este coordonată la nivel naţional de Consiliul de Mediere. Acesta trebuie să actualizeze periodic tabloul mediatorilor, dar şi dinamica ce se produce în acest tablou.
– Cine coordonează activitatea de mediere în judeţul Argeş?
Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, prin intermediul atribuţiilor prevăzute de lege se ocupă de activitatea de soluţionare a litigiilor comerciale prin mediere şi arbitraj ad-hoc. În atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrie există şi cea de organizare a medierii. Astfel, Camera de Comerţ şi Industrie Argeş a constituit Camera Judeţeană de Mediere şi a organizat cursuri de formare profesională a mediatorilor. În municipiul Curtea de Argeş există un singur mediator, consilier juridic, Mariana Preda, care a urmat cursurile de formare profesională şi a fost înscrisă în tabloul mediatorilor. Cei care vor să devină mediatori trebuie să aibă studii superioare, să respecte condiţiile personale solicitate de lege şi să se adreseze Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş.
– Ce avantaje prezintă activitatea de mediere?
După părerea mea, activitatea de mediere reduce numărul conflictelor şi al litigiilor din justiţie plecând de la premisa: Decât o judecată dreaptă, mai bine o înţelegere strâmbă cu costuri mici şi perioadă de rezolvare a conflictelor foarte mică. Prin mediere s-ar degreva instanţele judecătoreşti de miile de litigii care se află pe rol, cu o valoare mică. După mediere părţile pot pleca acasă împăcate fără să se mai creeze nemulţumirea unor litigii pe cale contencioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email