Acţionarii Electroargeş au făcut plângere la DNA pentru abuz în serviciu pentru angajaţi al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară

Ziarul Bursa publică un amplu material despre situaţia de la Electroargeş. Constantin Ştefan, Investments Constantin SRL, Benjamins United SRL şi Electroargeş SA au formulat o plângere penală, în care, printre alţii, îl acuză pe Ciprian Copariu (fost şef al Direcţiei Monitorizare până la finalul anului trecut, când a demisionat din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară) şi pe mai mulţi funcţionari ai Autorităţii de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu  şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Refuzul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) de a aproba oferta publică de preluare obligatorie (OPPO) a pachetului de acţiuni de la Electroargeş SA, depusă de Invest­ments Constantin SRL, va fi analizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, scrie bursa.ro.

„Funcţionarii Autorităţii sunt acuzaţi că au contribuit la emiterea Deciziei 1329/12.11.2020 de către ASF prin care a fost respinsă aprobarea documentaţiei OPPO Electroargeş SA, cu o motivare de ordin formal, deşi în prealabil au solicitat numeroase modificări/completări ale documentaţiei şi au cerut inclusiv dovada existenţei 100% a disponibilităţilor băneşti aferente întregii proceduri de preluare, obligaţie ce nu se regăseşte în prevederile legale.

Autorii plângerii penale arată că, în anul 2020, la emiterea deciziei de respingere a OPPO Electroargeş au ţinut cont de motivele invocate de Ala Procopenco şi reprezentanţii săi, printre care se numără şi avocatul Daniel Stoicescu, cel care, între timp, ar fi devenit acţionar al companiei respective, cu aproximativ 2000 de acţiuni.

În plângerea penală se mai arată că acţiunile din 2015 ale Electroargeş au fost vândute către firmele controlate de Constantin Ştefan (Investments Constantin SRL şi Benjamins United), drept pentru care ASF constata la vremea respectivă că acesta acţiona concertat la firma argeşană cu companiile deţinute de Ala Procopenco”, potrivit sursei citate.

Iniţial, ASF obliga toate firmele respective să deruleze oferta publică de preluare obligatorie a întregului pachet de acţiuni de la Electroargeş SA, lucru cu care Autoritatea nu mai este de acord acum. „Referitor la faptul că, în 2015, ASF stabilea că firmele lui Constantin Ştefan acţionau concertat cu companiile conduse de Ala Procopenco, autorul plângerii penale aflate pe rolul DNA, arată că decizia Autorităţii este incorectă, lipsită de fundament real, atât timp cât societăţile respective se situau pe poziţii antagonice, ce nu puteau susţine nici măcar aparenţa unei prezumţii de acţiuni concertate”, mai scrie bursa.ro.

„Acuzaţii la adresa lui Dumitru Tudor

eşi am făcut numeroase solicitări către ASF pentru revizuirea deciziilor de concertare (…), ASF nu a înţeles să dea curs acestor solicitări, menţinând concertările existente, chiar dacă nu erau întrunite condiţiile legale. Mai mult, ASF a reţinut concertarea existentă deşi Investments Constantin SRL şi Benjamins United nu au dobândit intenţionat peste 33% din acţiunile emitentului, la data tranzacţiilor dobândite fiind sub pragul de 33%. Mai exact, depăşirea pragului s-a produs în mod neintenţionat după ce operaţiunea de majorare de capital social din anul 2012 a fost anulată de instanţă, ulterior tranzacţiilor din anul 2015. Şi în acest caz, deşi s-au invocat argumentele legale din care rezultă că intenţia a fost de cumpărare a unui pachet sub limita de 33% şi s-a solicitat revizuirea deciziilor de concertare, ASF, prin intermediul lui Ciprian Copariu – director al Direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz pe Piaţă – şi alţii, a refuzat să reţină dobândirea neintenţionată a poziţiei de peste 33%, cu motivarea absolut surprinzătoare că firmele care au cumpărat acţiunile trebuia să anticipeze evoluţia litigiului prin care majorarea de capital a fost anulată”, se arată în plângerea penală aflată în atenţia procurorilor anticorupţie, plângere din care citează Ziarul Bursa.

În plângere se mai susţine că „mai multe firme reprezentate de avocatul Daniel Stoicescu au acţionat concertat cu acţionarul Tudor Dumitru, în perioada 2015-2020, prin intermediul aceluiaşi director din cadrul ASF, Ciprian Copariu, dar şi a altor persoane cu funcţii de decizie sau execuţie din cadrul Autorităţii, împotriva Electroargeş şi a investitorului Constantin Ştefan”.

 Ciprian Copariu, fostul şef al Direcţiei Monitorizare din cadrul ASF, a fost contactat de ziarul BURSA „Nu am primit nicio informaţie referitoare la respectiva plângere penală. Nu comentez acuzaţia care mi se aduce privind abuzul în serviciu.”, le-a declarat jurnaliştilorde la Ziarul Bursa Ciprian Copariu, fostul şef al Direcţiei Monitorizare din cadrul ASF, cu privire la acuzaţiile care i se aduc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email