Acoperişurile blocurilor sunt cancerigene!

În Curtea de Argeş sunt 6974 apartamente aflate în 428 de scări de bloc. Aproape 90 la sută dintre scările de bloc sunt acoperite cu plăci de azbociment, materiale interzise în UE de multă vreme. Azbestul este o substanță periculoasă pentru sănătatea oamenilor”, scrie clar într-o hotărâre de Guvern din 2003. La noi, însă, pericolul rămâne doar pe hârtie.

Şi acum, la 14 ani de la adoptarea menţionatei hotărâri, zeci de blocuri și case sunt acoperite cu azbociment și, ce este mai grav, cei care stau în ele habar n-au la ce riscuri se expun. Mai exact, se pot îmbolnăvi de cancer, potrivit medicilor.

În momentul în care ne expunem materialelor cu azbest putem inhala fibrele de azbest în organism. Expunerea pe termen lung la azbest poate duce, în minim 10-15 ani, la cancer cu diferite localizări – pleurală, pulmonară și peritoneană”, explică medicii. Cei care au avut ghinionul să se îmbolnăvească  au acuzat tușe seacă, oboseală la efort și scăderea greutății corporale.

Conform reglementărilor legale, până la 1 ianuarie 2007 instituţiile publice  ar fi trebuit să înlocuiască plăcile de azbociment cu care sunt acoperite casele şi blocurile. Prin aceeaşi hotărâre de Guvern din 2003 se stabilea înlocuirea şi interzicerea producţiei acestui tip de material, cu termen de aplicabilitate 1 ianuarie 2004. Termenul final, condiţionat de Uniunea Europeană, era 31 decembrie 2006.

„Alţi bani pentru alte materiale nu avem!”

Mulţi ani au trecut de atunci, dar la Curtea de  Argeş nimeni nu s-a sinchisit de lege sau de aplicarea ei. 99% din blocurile din oraşul nostru sunt construite înainte de 1990, iar apa s-a infiltrat în apartamentele de la ultimul etaj. Cetăţenii au găsit soluţia cea mai ieftină în amenajarea unui acoperiş din plăci de azbociment. „Nu am cerut autorizaţie pentru acoperiş, că l-am făcut acum 13 ani. Am auzit că e cancerigen, dar alţi bani pentru alte materiale nu avem, şi nici vecinii nu vor să-l stricăm pe ăsta şi să facem altul. Peste tot sunt la fel, aşa că de ce să ne agităm noi”, spune un cetăţean care locuieşte în blocul F11.

„În timp, materialul se macină, iar praful degajat e foarte periculos pentru oameni, de aia a fost interzis”, explică Ionuţ B., un antreprenor local. Autorităţile locale cunosc situaţia, dar nu au soluţii momentan. „Degeaba le spui oamenilor că nu au voie, că nu se întâmplă nimic. Nu au bani, nu au cu ce să dărâme ce e deja făcut”, spun reprezentanţii administraţiei publice locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email