Absolvenţii de liceu din Curtea de Argeş – şomeri sau plecaţi din ţară

Pentru elevii care nu au promovat bacalaureatul sau care nu s-au înscris la acest examen viitorul nu arată deloc bine. Un loc de muncă se găseşte greu, iar de cele mai multe ori aceştia aleg să intre în şomaj. Nici nu s-a încheiat bine examenul de bacalaureat căci absolvenţii au început să depună dosarele de căutători de loc de muncă la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, urmând ca, după 60 de zile, să beneficieze de indemnizaţii de şomaj.
250 de lei pe lună, indemnizaţia de şomaj pentru proaspeţii absolvenţi
Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine, pentru o perioadă de şase luni, o indemnizaţie de şomaj, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au luat bacalaureatul. Pentru cei mai mulţi tineri aceasta pare să fie varianta salvatoare cel puţin pentru moment. Aceştia se mulţumesc cu cei 250 de lei pe care îi primesc timp de şase luni, în loc să caute un loc de muncă potrivit calificării pe care au dobândit-o în cei patru ani de liceu. „De abia am terminat liceul, iar la examenul de bacalaureat nici măcar nu m-am înscris pentru că nu-l luam. Acum vreau să duc actele pentru şomaj. Nu am căutat nimic de muncă pentru că vreau să mai stau o perioadă acasă, apoi voi merge să mă angajez. Cu banii mă descurc greu, dar sunt buni şi cei 250 de lei pe lună, pe care îi vor primi”, spune Nicu Voicilă, un tânăr care abia a terminat liceul.
Pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, absolvenţii de liceu trebuie să depună la sediul ALOFM un dosar de căutător de loc de muncă, în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Dosarul de căutător de muncă trebuie să cuprindă următoarele acte: cartea de identitate, actele de studii şi calificare şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana respectivă este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
„Vreau să plec în afară. Ce să fac la Curtea de Argeş?”
Tinerii se plâng că în Curtea de Argeş se găseşte foarte greu un loc de muncă, cu un salariu decent. Spre exemplu, la ALOFM sunt disponibile peste 120 de locuri de muncă, însă majoritatea sunt în domeniul confecţiilor. De asemenea, mai sunt posturi în construcţii, în industria lemnului, dar şi pentru muncitori necalificaţi. „Am fost şi am văzut oferta cu locurile de muncă şi nu am găsit nimic. Sunt multe locuri în confecţii, iar eu nu vreau să lucrez acolo. Ştiu că sunt salariile mici şi este foarte mult de muncă. Posturile mai bune sunt deja ocupate, iar firmele cu greu fac angajări. Trebuie să ai cunoştinţe ca să găseşti ceva mai bun”, spune Andreea, o proaspătă absolventă.
Alţii tineri aleg să-şi încerce norocul peste hotare, unde speră să găsească un job bun, plătit cu câteva sute de euro. De altfel, în ultimii ani foarte mulţi absolvenţi de liceu au ales să plece să lucreze în afara ţării, nemulţumiţi fiind de soluţiile găsite pe plan local. Imediat aceştia au pus mâna pe telefoane şi şi-au sunat prietenii sau cunoştinţele pe care le au în afara ţării, pentru a le găsi ceva de lucru. „Vreau să plec în afară. Am mulţi prieteni acolo şi deja am vorbit cu ei să-mi găsească ceva de muncă. Nu contează ce fac numai să câştig bani. Ce să fac aici în Curtea de Argeş?”, se întreabă un alt tânăr.
Firmele sunt încurajate să angajeze absolvenţi
Angajatorii din municipiul nostru sunt încurajaţi încadreze în muncă tineri absolvenţi. Astfel, ei pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice formă de învăţământ. Aceste subvenţii se pot acorda pentru 12 luni, iar dacă tânărul angajat are şi handicap, subvenţia se va aloca pentru o perioadă de 18 luni. Valoarea subvenţiilor primite de angajator variază în funcţie de pregătirea salariatului: 500 de lei pe lună pentru absolvent de şcoală primară, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau şcoli postliceale şi 750 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email