Absolvenţii de liceu au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul sesiunii de toamnă a Bac-ului

Ieri, absolvenţii de liceu din municipiul Curtea de Argeş au susţinut prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat. Aceştia au avut de rezolvat varianta 8, extrasă din cele 10 posibile. Proba la limba şi literatura română a cuprins trei subiecte.
Ce subiecte au primit elevii
Cei mai mulţi elevi din Curtea de Argeş care au susţinut această probă au studiat în cei patru ani de liceu la profilul „Real”. Astfel, aceştia au primit la primul subiect un fragment din nuvela „Budulea taichii” de Ioan Slavici, text pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. Elevilor li s-a cerut să dea câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „ştiam” şi „uimirea”, să explice rolului cratimei în secvenţa „dar se-nţelege”, să alcătuiască un enunţ în care să folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul „nume”. De asemenea, candidaţii trebuiau să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul dat şi apoi să precizeze două motive literare identice din acelaşi fragment. În plus, candidaţii au avut de selectat două secvenţe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvenţă din text. De asemenea, la cel de-al doilea subiect candidaţii au avut de realizat un text argumentativ de minim 15 rânduri, despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă. La subiectul trei, care a fost cel mai dificil, elevii de la profilul real au avut de tratat relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
Fiecare dintre cele trei mai subiecte a fost notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte au fost acordate din oficiu.
Pentru rezolvarea celor trei subiecte elevii au avut la dispoziţie trei ore. Însă, unii dintre candidaţii au părăsit sala de examen chiar şi cu o oră înainte. În jurul centrelor de examen nu mai era agitaţia din vară, când sute de elevi din municipiu au susţinut examenul de maturitate. De această dată doar câţiva elevi discutau aprins pe marginea subiectelor. „Nu ştiu ce notă o să iau. Am scris la toate subiectele câte ceva şi din câte am vorbit cu colegii cred că voi lua notă de trecere. Subiectele mi s-au părut mai uşoare ca în vară”, spune Andrei, unul dintre elevii care au susţinut testarea. Cei mai mulţi candidaţi erau de părere că cel de-al treilea subiect a fost mai dificil. „La primele două subiecte a fost mai uşor. Bine, şi la cel de-al doilea subiect mi-a fost foarte greu până m-am apucat să scriu, dar m-am descurcat. Am scris şi la subiectul trei, dar nu ştiu cât de bine. A fost cel mai greu”, spune Elena, o tânără care a absolvit liceul în acest an.
„Am nevoie de 7,50 ca să-mi iasă media”
Pentru proba scrisă la limba română au optat foarte mulţi elevi care nu au picat nicio probă la sesiunea din vară, dar care nu au obţinut media 6.00, ce le asigura promovarea bacalaureatului. „Am luat peste cinci la toate probele în vară, dar nu am reuşit să obţin media 6. Am avut de ales acum între Limba Română, Biologie şi Matematică. La română mi s-a părut cel mai uşor şi cu ceea ce am mai învăţat sper să trec. Am nevoie de un 7,50 ca să-mi iasă media. Nu ajungeam în situaţia asta dacă la probele orale se dădeau note în loc de calificative. Acolo se luau note mai mari şi ne mai săltau şi nouă media”, spune Ionuţ, un alt elev din municipiu.
Bacalaureatul „de toamnă” va continua miercuri, cu proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc vineri, 30 august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email