Absolvenții de gimnaziu din zona Curtea de Argeș, în pericol să nu aibă loc la liceele din oraș

Mulți dintre absolvenții școlilor gimnaziale din zona Curtea de Argeș, care vor să meargă la un liceu din oraș, nu vor putea face acest lucru pentru că locurile sunt foarte puține. Mai mulți părinți ne-au sesizat la redacție situația extrem de complicată în care se află copiii lor. ”Fetița mea a obținut media 7,20, la examenul de capacitate și în anii de școală generală. Am făcut un calcul și sunt în zonă peste 400 de copii care au medii peste 7, așa că nu știu dacă va prinde un loc la liceu la Curtea de Argeș”, ne-a povestit o mămică.

Sunt 326 de locuri la liceele din municipiu – 182 la Colegiul Național ”Vlaicu Vodă”, 96 la Liceul Tehnologic ”Ferdinand I”,  și câte 24 la liceele agricol și ”Regele Mihai I”. Pentru ele se vor bate cei peste 400 de copii care au medii peste 7. Sigur că unii se vor îndrepta către licee de la Pitești sau școli militare, dar câți vor face asta se va ști abia pe 14 iulie, când se afișează rezultatele repartizării, după ce părinții vor fi completat fișele de înscriere pentru copiii lor.

Ce se mai poate face

Din păcate, nu se poate face nimic acum, nu se poate suplimenta numărul elevilor din clasă, deși circulă pe internet o petiție online care cere rezolvarea problemei.

” În contextul actual, în care la evaluarea națională de anul acesta au participat mai mulți copii față de anul trecut, faptul că s-au obținut note mari, precum și faptul că numărul de locuri a rămas în mare parte neschimbat, va duce la repartizarea la licee nedorite de copii! Soluția dată de reprezentanții ministerului educației, aceea de a avea mai multe opțiuni pentru a nu risca să rămână nerepartizați, nu este o soluție pertinentă. Practic se pasează problema către părinți și elevi, iar rezultatul va duce la repartizarea copiilor la licee nedorite! Mai multe opțiuni înseamnă repartizarea copiilor care au obținut medii bune la licee slabe! O soluție de ultim moment ar fi suplimentarea numărului de locuri pe clasă, de la 24-26 de elevi (în prezent) la 28-30 de elevi (cât era înainte de pandemie) sau crearea de noi clase pentru a reduce decalajul dintre media de admitere obținută și nivelul liceului la care vor fi admiși. Trebuie menționat că măsură diminuării numărului de elevi pe clasă a fost luată în cadrul măsurilor de distanțare socială și aceasta se menține în continuare. Așa că, domnilor guvernanți, așteptăm soluții concrete adaptate nevoilor și dorințelor copiilor noștri și nu să îi trimiteți la licee pe care nu și le doresc!”, se arată în petiția semnată de sute de părinți din toată țara.

Situația e aceeași la nivelul întregii țări.

”Completați cât mai multe opțiuni!”

O analiză Edupedu.ro pe baza rezultatelor de la examene arată că numărul suplimentar de elevi din generația actuală (o generație de elevi mai mare decât cea anterioară cu 30% în București și 18,5% la nivel național), față de cea care a susținut Evaluarea Națională anul trecut, plus mediile mai mari obținute anul acesta, față de cele de anul trecut, duc la o ierarhizare semnificativ diferită; practic, note mari vor ocupa locuri inferioare în ierarhie, ceea ce va face ca elevi cu medii peste 9 să nu poată intra la prima opțiune, dacă se ghidează după ultima medie de anul trecut. Oficiali din Ministerul Educației au declarat că  ”ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”.

Problema pare să fost generată de faptul că este prima generație care a finalizat ciclul gimnazial după ce a fost înființată clasa pregătitoare. Anul trecut, absolvenții de școală generală au fost mult mai puțini pentru că au fost cei pe care părinții i-au înscris la clasa zero, iar cei de acum sunt cei care au mai stat un an la grădiniță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email