Absolvenţi puţini la Bursa Locurilor de Muncă

Interes scăzut din partea absolvenţilor la Bursa Locurilor de Muncă, acţiune ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Curtea de Argeş (ALOFM).
100 de tineri absolvenţi au participat vineri la Bursa Locurilor de Muncă. Aceştia au avut la dispoziţie 52 de posturi vacante, oferite de 14 angajatori care au participat la această acţiune. Astfel, la bursa absolvenţilor din Curtea de Argeş au fost foarte multe oferte de la proprietarii de restaurante pentru posturi de ospătari sau bucătari. De asemenea, au mai fost locuri vacante în domeniul confecţiilor, servicii sau industria lemnului, dar şi câteva posturi pentru absolvenţii cu studii superioare. „Am contactat un număr de 19 firme pentru a participa la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, dintre care doar 14 au participat la acţiune. Acestea au pus la dispoziţia tinerilor 52 de locuri de muncă vacante. Totodată, angajatorii au primit în jur de 80 de CV-uri de la căutători de locuri de muncă, iar în acelaşi timp s-au făcut şi două angajări, pentru un post de bucătar şi pentru unul de confecţioner”, a declarat Romică Floroiu, şeful centrului ALOFM.
Angajatorii, dezamăgiţi de interesul absolvenţilor pentru un loc de muncă
Cei mai mulţi dintre angajatorii prezenţi la bursă au selectat CV-urile tinerilor, însă impresia generală a fost aceea că prea puţini absolvenţi au fost interesaţi cu adevărat să-şi găsească o slujbă. „Din păcate, tinerii din ziua de astăzi nu sunt interesaţi de găsirea unui loc de muncă. Vin aici, se uită la ofertă, apoi pleacă repede. Nu pot să-mi dau seama ce îşi doresc acum, la început de drum, când au nevoie în primul rând de experienţă”, a declarat reprezentantul unei societăţi comerciale. „Tinerii au alte preocupări acum şi prea puţini sunt cei care doresc un loc de muncă. Unii vor doar job-uri bine plătite, însă nu se gândesc că au nevoie de experienţă şi că doar plecând de jos pot obţine ceea ce îşi doresc. Probabil sunt susţinuţi în continuare de părinţi, deşi au terminat liceul sau chiar o facultate”, ne-a spus un alt angajator care a participat la bursă.
Tinerii nu acceptă orice loc de muncă
În ceea ce îi priveşte pe tineri, nici ei nu sunt dispuşi să accepte orice loc de muncă. „Am terminat liceul în vară, la profilul „Mecanică”. Sincer să fiu nu am văzut găsit ceva care să îmi convină. Nu vreau să lucrez orice, la spart de lemne sau ca muncitor necalificat. E greu să te angajezi ca tânăr, mai ales că nu am nici experienţă. Probabil mă voi înscrie la un curs de calificare, pentru ca apoi să găsesc ceva. M-am gândit la un loc de barman sau ospătar. Nu sunt multe posibilităţi în oraş”, spune Mihai, un proaspăt absolvent de liceu. Nici absolvenţii cu studii superioare nu au găsit locurile de muncă mult visate. „Am terminat facultatea la specializarea „Turism”. Aici, la Curtea de Argeş nu mă pot angaja în acest domeniu, dar nici nu voi accepta să lucrez în alt domeniu cum ar fi în croitorie. De ce am stat atâţia ani în la şcoală? Mai aştept şi poate găsesc ceva în altă parte”, spune o tânără. Totodată, tinerii s-au arătat nemulţumiţi şi de nivelul salarial oferit, mulţi nefiind dispuşi să lucreze pe câteva sute de lei pe lună. „Salariile sunt mici în oraş. Nu poţi să te descurci cu banii ăştia. Mai bine plec în Bucureşti sau chiar în afară, unde se câştigă mai bine”, spune un alt tânăr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email