Abia inaugurat, Centrul pentru bătrâni a crăpat

Anul trecut, la începutul lunii iulie, era inaugurat cu fast Centrul de bătrâni de la Curtea de Argeş, care funcţionează în clădirea fostului dispensar TBC. Noua administraţie locală lua parte la prima tăiere de panglică, iar cârcotaşii vorbeau pe la colţuri că noul primar inaugurează lucrurile făcute de fostul primar. Nu e tocmai o fericire asta, am constatat, căci la un an de la inaugurare, clădirea refăcută cu peste 22 de miliarde a crăpat la interior. În holuri şi în toate încăperile, de la parter sau de la etaj, pereţii au crăpat, iar săptămâna trecută se lucra de zor la remedierea problemelor. Câţiva muncitori dădeau jos tencuiala şi reparau crăpăturile din pereţi. Podelele erau acoeprite cu folii de plastic, iar două femei ştergeau geamurile. Atmosferă de şantier, la un an după de lucrările au fost finalizate.

Municipiul Curtea de Argeş a obţinut fonduri europene pentru modernizarea clădirii care a adăpostit dispensarul TBC, şi pentru transformarea lui într-un Centru de recreere pentru pensionari. Lucrările propriu zise au costat 2.215.605 lei, racordul la utilităţi – 12.623 lei, alte cheltuieli legate de obţinerea diverselor avize şi de plata unor taxe – 102.139 lei. În total, refacerea clădirii a costat 2,330,367 lei, iar lucrările au fost realizate de firma SC Dual Districon SRL, din Sibiu, firmă care, potrivit Registrului Comerţului, se ocupă în principal de intermedieri cu material lemnos. De proiectare s-a ocupat Crin Deco Prest, iar diriginte de şantier a fost Năstase Gheorghe.

O firmă din Sibiu a făcut lucrarea

Transformarea fostului dispensar TBC a făcut parte dintr-un proiect mai amplu al Municipalităţii, proiect denumit „Revitalizarea utilităţii clădirilor degradate prin înfiinţarea unui centru de recreere pentru pensionari şi a unui centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi în Municipiul Curtea de Argeş”. Obiectivul general al proiectului l-a constituit „creşterea calităţii vieţii locuitorilor municipiului Curtea de Argeş, prin reabilitarea infrastructurii urbane degradate şi îmbunătăţirea serviciilor sociale, cu impact asupra dezvoltării de ansamblu a municipiului Curtea de Argeş, a judeţului Argeş şi a regiunii Sud-Muntenia”, iar rezultatele directe obţinute în urma implementării proiectului sunt „un Centru de recreere pentru pensionari, un Centru pentru persoane cu dizabiltăţi, măsuri de informare şi publicitate realizate, două rapoarte de audit, creşterea gradului de confort al beneficiarilor, prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi, beneficii ecologice (spaţii verzi), creşterea nivelului de acces al populaţiei din zonă la servicii sociale conforme cu standardele impuse de normele europene”. Asta este informaţia oficială despre proiect. În afara Centrului pentru bătrâni, la Valea Sasului, la fosta grădiniţă, a fost amenajat un Centru pentru persoanele cu dizabilităţi care a fost dat ulterior în administrare Fundaţiei Hand Rom.

Conform Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), „Centrul de recreere pentru pensionari urmează a fi înființat prin reabilitarea, refuncţionalizarea și dotarea fostului Dispensar TBC, str. Basarabilor nr. 28A, fiind necesare lucrări de:-consolidare prin realizare de subzidiri;-executare hidroizolații orizontale;-decapare tencuieli și tratare zidărie;-compartimentare încăperi existente;-realizare tâmplarii interioare și exterioare;-refacere finisaje interioare și exterioare;-refacere instalații electrice, realizare instalații sanitare interioare;-realizare sistem centralizat de încălzire; -dotare”.

Dotări de 30.000 de lei

În 2015, fostul primar declara că problema cea mai importantă o reprezintau dotările, deoarece acestea se vor face cu bani de la Consiliul Local și din sponsorizări, în proiect fiind cuprinsă doar reabilitarea clădirilor. Ulterior, Municipalitatea a alocat 30.000 de lei pentru dotări şi mobilier, deşi în anunţul de atribuire de pe SEAP scrie clar că societatea care a câştigat licitaţia trebuie să asigure şi dotările.

Astfel, Centrul are o bibliotecă, o sală de festivităţi, un spaţiu de recreere şi vizionare TV, un atelier pentru arte şi meşteşuguri tradiţionale, dar şi o sală de calculatoare cu acces la internet. El este administrat de Serviciul Public de Asistenţă Socială. 

Principalul criteriu pentru a fi înscris la Centrul de recreere este domiciliul în Curtea de Argeş. De altfel, cei care vor să beneficieze de acest serviciu social trebuie să completeze o cerere şi să facă un dosar pe care să îl depună la Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email