Fostul Consiliul Local a hotărât în luna septembrie a anului trecut ca serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare să aibă ca formă de gestiune „gestiune delegată”, şi apoi să fie scos la licitaţie, iar până la finalizarea procedurii, de apă şi canal urma să se ocupe tot SC Aquaterm.
A trecut un an de când administraţia locală a decis, şi nimic nu s-a întâmplat de atunci. Primarul Constantin Panţurescu spune că „se lucrează la asta”, secretarul municipiului, Radu Chirca, spune că Aquaterm ar trebui să primeasca direct delegarea gestiunii, că aşa e legal, iar directorul Aquaterm zice că are deja serviciul de apă canal. Între toate aceste declaraţii stau argeşenii care şi-ar dori ceva mai mult de la societatea care furnizează utilităţile. Probleme sunt, nu mai târziu de sâmbăta trecută oraşul a rămas fără apă. Directorul Aquaterm, Ion Bolovan, ne-a spus atunci că s-a rupt pur şi simplu un robinet care era aproape nou. Calitatea proastă a materialului a lăsat cetăţenii fără apă jumătate de zi. Alţii se plâng că nu au presiune la robinet ori că apa care curge e de multe ori maronie.
Societatea care furnizează utilităţile, Aquaterm, a fost cea mai înjurată instituţie din Curtea de Argeş, la mare concurenţă cu Primăria, pentru slaba calitate a serviciilor prestate. Directorul Bolovan a reuşit să le ţină piept tuturor celor care au încercat să-l înlăture de la conducere şi să schimbe în vreun fel societatea.
Aquaterm are contract de concesiune valabil
Până când va fi scoasă la licitaţie delegarea gestiunii, de serviciul de apă canal se ocupă tot Aquatermul, pentru că are contract legal. În mai 2015 Consiliul Local Curtea de Argeş a aprobat concesionarea, prin atribuire directă, către SC Aquaterm SA, a bunurilor care fac obiectul serviciilor comunitare de alimentare de alimentare cu apă şi de canalizare şi epurare a apelor uzate. Contractul vechi expira pe 2 august 2014, şi fusese prelungit deja pe o perioadă de cinci ani în 2009.
Contractul cel nou a fost făcut conform legii, declara în mai 2014 secretarul municipiului, Radu Chirca, dar consilierii de atunci au avut obiecţii. Cea mai ciudată prevedere a noului document, remarcată de unii dintre aleşii de la vremea aceea, era următoarea – „concendentul (Consiliul Local – n.n.) este obligat să nu îl tulbure pe concesionar (Aquatermul – n.n.) în exerciţiul drepturilor rezultate din contract”. Ion Şerban a întrebat ce înseamnă, în opinia directorului Aquaterm, prezent la şedinţă, a „tulbura”, iar acesta a răspuns direct – „să mă lăsaţi în pace să-mi fac treaba”, răspuns care nu i-a mulţumit pe consilieri. Oricum, secretarul Chirca le-a spus aleşilor că formularea e „copiată din lege”, aşa că tulburarea din contract nu i-a mai tulburat pe consilieri şi după aceea.
Cel mai important articol din contract, în opinia foştilor consilieri, este acela că Aquaterm trebuie să lase strada la fel cum a găsit-o înainte de a sparge pentru lucrări la reţeaua de apă şi canal.Canalizarea pluvială, un dezastru
Dacă în ceea ce priveşte canalizarea menajeră lucrurile par să fie cât de cât clare, canalizarea pluvială este un dezastru. Potrivit legii, Aquaterm este cel care se ocupă de ea. În urmă cu câţiva ani, s-au investit bani mulţi în canalizarea pluvială de pe strada 1 Decembrie, dar săptămâna trecută s-a văzut că problemele sunt aceleaşi. Sigur, a plouat mult, dar canalizarea pluvială nu a reuşit să preia nimic, strada fiind plină de apă ore în şir.