A sunat clopoţelul şi la Curtea de Argeş!

După o vacanţă de trei luni în care nu au avut grija lecţiilor şi temelor pentru a doua zi, şcolarii din municipiul nostru au revenit la şcoală. Ieri dimineaţă instituţiile de învăţământ au fost luate cu asalt de elevi, părinţi şi bunici, care au ţinut să fie prezenţi la prima zi de şcoală. Mai sfioşii au fost bobocii din clasa întâi, care au păşit pentru prima dată de poarta unei şcoli, dar emoţii au avut şi liceenii din clasele de a IX- a. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a început şi la unităţile de învăţământ din Curtea de Argeş cu intonarea imnului naţional, aşa cum a cerut Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei. La Şcoala Generală „Carol I” din Curtea de Argeş, festivitatea de deschidere a început la ora 08:45. Aici anul şcolar a început cu o schimbare. Daniel Codeci, fostul director al instituţiei, a predat ştafeta Sorinei Ştirboiu, care va ocupa funcţia de director.
Emoţii mari pentru „boboci”
Pe chipurile „bobocilor” prezenţi în curtea şcolii se puteau citi cu uşurinţă emoţiile. Lângă ei părinţii încercau să îi încurajeze şi să le dea încrederea de care au nevoie. O mămică îi aranja cămaşa şi haina băieţelului său, pentru a face o impresie cât mai bună în prima zi de şcoală, în timp ce tatăl îl fotografia pe micuţ. „O să vezi ce frumos o să fie la şcoală. Îţi faci noi colegi şi prieteni. Hai să mergem să o cunoaştem pe doamna învăţătoare şi să îi dai buchetul de flori”, încerca tatăl să îl încurajeze pe fiul său. Alţi elevi mai mari erau foarte bucuroşi că s-au reîntâlnit după vacanţa de vară. Acum ei sunt în clasa a V- a şi erau curioşi să îşi cunoască profesorii. „Pe profu’ de mate îl ştiu, cred că e de treabă. Îmi pare rău că nu mai suntem cu doamna învăţătoare. O să ne descurcăm. După festivitate mergem şi noi la un suc să mai vorbim”, le spune Andrei colegilor săi. La Şcoala Generală „Mircea cel Bătrân”, elevii, împreună cu dascălii lor, erau aşezaţi pe clase, chiar pe terenul de sport al şcolii. Şi aici festivitatea a debutat cu intonarea imnului naţional. La eveniment au fost prezenţi Nicolae Diaconu, primarul municipiului, şi Costinel Vasilescu, viceprimar, care le-au urat bun venit tuturor elevilor. Aici elevii din clasa a VIII- a au făcut un schimb simbolic de manuale cu patru „boboci” care au venit la prima zi de şcoală din viaţa lor. După prezentarea profesorilor, elevii au fost conduşi către sălile de clasă de cei care le vor călăuzi paşii în următorii ani.
Fiţele din prima zi de şcoală
Liceenii din municipiul Curtea de Argeş au defilat în prima zi de şcoală cu haine care de care mai frumoase sau mai scumpe. Uniforma, cravata şi cămaşa albă nu mai sunt de mult de actualitate. Pantofi cu toc, rochiţe, fustiţe, decolteuri şi machiaj în tendinţe, plus o coafură invidiată, aşa se prezintă la şcoală noua generaţie. „Este prima zi de şcoală şi vreau să arăt bine. Am cheltuit ceva cu hainele, cred că în jur de 500 de lei. Banii mi-au dat părinţii, că eu nu am de unde”, spune Andreea o elevă din municipiu. Băieţii ţin şi ei pasul cu moda şi pentru a fi în trend „se accesorizează” ca la carte. Un tricou cât mai neglijent asortat cu o pereche de pantaloni şi o alta de pantofi sport, sau pentru că tot e o zi festivă un sacou casual care merge de minune. „Îmi place să ies în evidenţă cu hainele pe care le am. Multe sunt din afară, mi le-au trimis părinţii mei care lucrează acolo. Sunt destul de scumpe, cred că sar de 200 de euro. Nu mi-ar plăcea să se poarte uniforme. Fiecare trebuie să poarte ceea ce vrea”, spune Alex, elev la un liceu din Curtea de Argeş. Cei care au trecut de vârsta majoratului, şi cu banii mai mulţi au venit la şcoală cu maşina, încercând să-şi impresioneze colegii. Pentru prima zi de şcoală ghiozdanele sunt demodate. În timp ce fetele au optat pentru genţi, din care nu lipseau rujul, parfumul, oglinda şi fondul de ten, băieţii au venit, majoritatea, cu mâinile în buzunar. „Eu nici anul trecut nu am venit cu ghiozdan. Îmi bag câteva caiete în geantă şi aşa mă duc la şcoală. Ghiozdanul nu merge cu pantofi cu toc sau haine mai elegante”, ne explică Maria, elevă în clasa a XII- a.
Elevii şi-au povestit vacanţa de vară la terase
Două ore maxim, atât a fost prima zi de şcoală pentru elevi, iar apoi programul a continuat la terase, unde tinerii au mers în număr mare. Cei mai mulţi dintre elevi au preferat berea, mai puţini au fost cei care au avut în faţă sucuri sau apă minerală. „Am profitat de reîntâlnirea cu colegii şi am zis să luăm şi noi pulsul, cum se spune. Suntem pe clasa a XII- a şi este ultimul în care vom fi împreună, apoi fiecare merge pe drumul său. Am fost la şcoală mai devreme, dar am ieşit şi noi la o bere să mai auzim ce a făcut fiecare în vacanţă”, spune Marian, un alt elev. Nici nu s-au aşezat bine la masă, că imediat tinerii au comandat „un rând” de halbe cu bere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email