Regina Ana a murit astăzi la ora 13.45 la Spitalul Morges din Elveția, anunţă Familia Regală pe site-ul oficial.
Potrivit anunţului, alături de Regina Ana au fost până în ultimele clipe ale sale Principesa Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. De asemenea, Regele Mihai a vizitat-o zilnic pe Regina Ana la spital în ultima săptămână.
De asemenea, Familia Regală a anunțat că va urma o perioadă de șapte zile de mare doliu după înmormântare și apoi doliu timp de 40 de zile.
Corpul neînsufleţit al Reginei va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc la noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, precizează comunicatul citat.
Potrivit, reprezentanţilor Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, “partea care conţine locurile de veci este gata de un an”, numai că în jurul acestora este un şantier.„Noi ţinem permanent legătura ca Familia Regală. Partea în care sunt mormintele este gata, în afară de ornamentaţiile interioare care trebuie făcute de Casa Regală”, ne spunea în luna martie protosinghelul Caliopie Ichim. „Din 2009 au venit mereu la Arhiepiscopie şi de fiecare dată am discutat despre necropolă”, preciza acesta.
Piatra de temelie, pusă pe 10 mai 2009
Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie a necropolei regale care va adăposti toţi regii României, precum şi episcopii pe care i-a avut Argeşul. Evenimentul s-a petrecut în prezenţa Alteţei Sale, Principele Radu, şi a Episcopului, pe atunci, de Argeş şi Muscel, Calinic.
În biserica episcopală de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi regii Carol I, Ferdinand şi reginele Elisabeta şi Maria, şi nu mai e loc pentru alte morminte. În 2007 a fost făcut anunţul oficial referitor la construirea necropolei chiar de către Principele Radu, prezent atunci la Câmpulung, la lansarea unui proiect intitulat “Oraşele României”. A fost nevoie de mult timp pentru ca ideea să fie pusă în practică, asta şi din cauza faptului că terenul pe care se înălţa necropola nu aparţinea Bisericii. Suprafaţa de aproape 2000 de metri pătraţi a fost atribuită Arhiepiscopiei printr-o hotărâre de Guvern.
Necropola va avea acelaşi aspect ca Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. În plus va avea un pridvor semicircular la intrare cu 12 morminte, cele regale, iar în interior va fi loc şi pentru cele ale episcopilor argeşeni. Catedrala va purta hramul Sfintei Filoftia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.