A înflorit copacul cu lalele din parcul Mănăstirii

Minunea s-a repetat la Curtea de Argeș! „Arborele-lalea”, unul dintre cei mai spectaculoşi copaci din lume, a înflorit. Tulipanul, considerat monument al naturii, poate fi admirat în această perioadă de toţi cei care ajung să viziteze parcul Mănăstirii Argeșului.

Oraşul Regal se mândreşte cu un arbore deosebit, a cărui poveste se leagă de regele Carol I. Copacul este cunoscut sub numele de „Tulipan” sau „Arborele cu lalele” şi are o istorie la fel de interesantă precum florile sale galben-verzui cu puţină nuanţă de portocaliu. Povestea arborelui cu lalele începe imediat după ce a fost restaurată biserica, când regele pune bazele parcului, cu specii variate de plante. Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcăşului. Regele Carol I a construit parcul Mănăstirii Argeșului și palatul episcopal (1886-1890) care era folosit ca reședință regală de vară. Sub îndrumarea atentă a regelui Carol I, grădinarii aduşi din ţările îndepărtate făceau ca parcul palatului regal să rivalizeze cu renumitele grădini din Occident.

Tulipanul este declarat monument al naturii, în toată Europa existând doar câteva zeci de exemplare. Arborele îşi are originea în pădurile din estul Americii de Nord. Ceea ce impresionează foarte mult la acest arbore este aspectul florilor, de aproximativ 4-5 cm, ce seamănă foarte bine cu nişte lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea şi nuanţe de galben-verzui cu o dungă de un portocaliu intens, ce străbate ca o centură toate petalele. Frunzele au formă de lira şi culoare verde intens.

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email