Vineri a început activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a, care se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă. La Curtea de Argeş centrul de vaccinare a fost amenajat la Centrul de recreere pentru pensionari. „Avem patru puncte de vaccinare amenajate la Centrul pentru pensionari, plus unul mobil”, spune Mariana Moise, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Direcţie care are în administrare Centrul de recreere şi care s-a ocupat şi de amenajarea centrului de vaccinare.
Luni, 59 de persoane sunt programate pentru vaccin, iar până la orele 14 toţi argeşenii programaţi se prezentaseră la Centrul pentru pensionari. „Nu doare, am scăpat de o mare grijă. Abia aştept şi rapelul, pe 8 februarie”, ne-a spus o doamnă care tocmai fusese vaccinată. Intrarea se face prin spate, sunt circuite bine delimitate, se intră la recepţie, unde se completează datele, apoi sunt preluate într-un registru, după care persoana programată este vaccinată. Mai stă 15 minute şi pleacă. Totul se desfăşoară repede şi bine, personalul e amabil şi îndatoritor.
Cine se vaccinează acum
De pe 18 ianuarie începe activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a, din care fac parte următoarele categorii:
-Populația cu grad ridicat de risc – adulți cu vârsta peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice,aafecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.
-Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Cum se fac programările
Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dinte următoarele modalități: prin medicii de familie;individual, prin intermediul platformei online ( https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login );prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); prin call center-ul DSP Argeș (021.414.44.48); prin structurile de asistență socială de la nivelul UAT-urilor.
Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecțiunile cronice menționate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși.