A început sezonul murăturilor – Au crescut vânzările în pieţele din Curtea de Argeş

O vorbă veche spune că toamna se numără bobocii, dar şi borcanele cu murături din cămara gospodinelor. Sezonul pregătirilor pentru anotimpul rece este abia la început, însă, pe zi ce trece, argeşencele umplu borcanele cu murături, zacuscă sau dulceţuri. Singura problemă care le împiedică să îşi ducă planurile la bun sfârşit este cea legată de preţuri, care sunt mai piperate. La Curtea de Argeş puţini sunt cei care se laudă cu salarii mari, aşa că, din an în an, şirurile cu borcane pline de murături ori gemuri se subţiază în locuinţele argeşenilor. Cine are bani face, cine nu cumpără când are nevoie borcane pline din magazine, la preţuri mari şi de o calitate care nu se compară cu cea a conservelor puse în casă.
Mai toate gospodinele lucrează de zor în această perioadă, în bucătărie. Pentru că au mai rămas doar două luni până în momentul în care iarna va bate la uşă, argeşencele trudesc din greu pentru a-şi face provizii. Acestea pun legumele la murat sau fac deja celebra zacuscă, cum numai la mama acasă se poate găsi.
Deşi preţurile nu prea le permit să cumpere chiar tot ce îşi doresc, acestea nu se dau bătute cu una, cu două, ci încearcă să achiziţioneze din toate câte puţin pentru ca la iarnă masa să fie cât mai bogată. Ioana Stoica este o gospodină desăvârşită, iar în fiecare an pregăteşte conserve cu murături. Însă, de această dată femeia recunoaşte că nu îşi permite să cumpere multe legume, din cauza preţurilor mari. „Nu trece iarna fără să pun legume la murat. Vreau să am din fiecare câte ceva. Am cumpărat castraveţii, iar gogoşarii nu o să cumpăr mulţi pentru că sunt preţurile cam mari. La 5 lei pe kilogram mi se pare cam scump. O să cumpăr doar câteva kilograme ca să am acolo, pentru iarnă”, spune femeia.
Cât costă legumele
Din păcate recolta din acest an nu a fost una prea bogată, din cauza ploilor care au afectat serios producţia. Totuşi, pieţele din municipiu abundă în tot felul de legume. Preţurile nu sunt foarte mari, spun comercianţii, care însă sunt contrazişi de clienţi. În Piaţa Centrală din municipiul nostru gogoşarii se vând cu 4,5 – 6 lei kilogramul, castraveţii cu 2 – 3 lei kg, varza albă costă 1 leu kg, varza roşie 2 lei kg, gogonele 2 – 3 lei kg, vinetele 2, 5 – 3 lei kg, conopida 4 – 5 lei kg, ardeiul capia 4 lei kg, ceapa 2 – 3 lei kg, iar rădăcina de ţelină se vinde cu 2 – 3 lei bucata. „Ce pot să spun de preţuri?! Depinde şi de ce are omul în buzunar. Nu sunt mai mari faţă de anul trecut, dar oamenii nu prea au bani. Unii cumpără cantităţi mai mari, alţii doar două-trei kilograme şi spun că sunt scump. Depinde de fiecare cât vrea să cheltuiască”, spune unul dintre comercianţi.
Maria Radulescu, o altă gospodină, şi-a cumpărat deja o parte din legume pe care le-a pus la murat, însă mai are de cumpărat. Până acum a cheltuit aproape 120 de lei, dar nu a terminat cu cheltuielile, pentru că are nevoie de legume pentru zacuscă. „Am luat 15 kilograme de gogoşari pe care am dat 75 de lei, dar şi castraveţi de 30 de lei. Cu ce am mai dat pe oţet, zahăr şi alte ingrediente ajung la 150 de lei. Mai cumpăr acum vinete şi ardei pentru zacuscă”, spune femeia.
Murături de la supermarket
Unele dintre gospodine au reţete învăţate de mamele sau chiar bunicile lor, despre care spun că ar fi cele mai bune. „Am o reţetă specială ca să spun aşa. O ştiu de la bunica mea. Pentru zacuscă folosesc ceapă, morcov, ardei şi ciuperci. Iese foarte bună. Tot pentru iarnă mai pun şi tocană de legume, fasole şi ciuperci. Cred că fiecare are secretele sale, pentru că la noi este o tradiţie cu aceste murături”, spune Maria Rădulescu.
În schimb, pentru alte gospodine tradiţia s-a pierdut. După o raită prin piaţă, acestea ajung la concluzia că legumele, munca şi timpul pierdut pentru a umple cămara costă mai mult decât dacă ar cumpăra din magazin. „Dacă stau bine să mă gândesc cred că în acest an cumpăr din supermarket. Ies mai bine aşa decât dacă le-aş pregăti eu. Nu merită munca şi timpul pierdut”, spune o altă gospodină. Altele cumpără conservele gata preparate de cei care vin în piaţă. „Am mai luat de la ei şi nu am avut probleme. Anul acesta voi face la fel. Nu au nici preţuri mari şi oricum mai negociem. Ne înţelegem noi într-un fel”, spune Mioara Preda, din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email