A început Postul Paştelui

Anul acestaPostul Sfintelor Paști a început  pe 11 martie, iar Paştele ortodox va fi sărbătorit pe 28 aprilie, potrivit calendarului ortodox. Postul Catolic a început  pe 6 martie, odată cu Miercurea Cenușii, iar catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie.

Este cel mai lung post din an, care durează şapte săptămâni şi care se ţine nu doar în amintirea jertfei Mântuitorului şi a Învierii Lui, ci şi a postului de 40 de zile pe care Iisus Hristos ­l-a ţinut înainte de ispitirea de pe Muntele Carantaniei. Pentru creştinii ortodocşi, Postul Paştelui, cel mai aspru din an, reprezintă în primul rând evitarea tuturor alimentelor de origine animală, carne, lapte, ouă, brânză, dar și a vinului și uleiului, în unele zile. Dincolo de acest post „alimentar“, este esenţial ca fiecare să se îngrijească de suflet, prin rugăciune, milostenie, renunțare la pofte de tot felul și împăcare cu toţi cunoscuţii. Spre deosebire de postul ortodox, cel catolic este înainte de toate luptă interioară pentru înfrânarea patimilor, pentru a fi în bună înțelegere cu ceilalți și secundar oprire de la alimentele nepermise.

„Nu pot să ţin post pentru că nu-mi ajung banii”

În această perioadă la mare căutare sunt fructele şi legumele, dar preţurile lor nu sunt accesibile tuturor argeşenilor. Practic, pentru mulţi dintre ei postul nu există, pentru că produsele sunt scumpe. „Nu pot să ţin post. Asta nu înseamnă că nu vreau, dar nu prea mă descurc cu banii. Înainte, ce era de post costa şi mai puţin, dar acum totul s-a schimbat. Ca să cumperi ceva de post îţi trebuie bani. Nu vreau să mănânc doar fasole şi cartofi să mă îmbolnăvesc şi apoi să stau prin spital”, spune Maria Sima, o femeie din municipiu.

Cei mai mulţi argeşeni care păstrează tradiţiile şi încearcă să ţină post sunt de obicei cei în vârstă. Însă, pentru ei este cu atât mai dificil să postească, având în vedere faptul că nu au venituri mari, majoritatea având pensii de doar câteva sute de lei. „Am crescut la ţară şi părinţii m-au învăţat să ţin post. Aşa făceam în apropierea sărbătorilor mari. Şi acum ţin post pentru că aşa m-am obişnuit. Nu e uşor, pentru că preţurile sunt mari. Eu am o pensie de 800 de lei şi nu pot să o dau pe toată pe mâncare. Banii sunt puţini şi de abia îmi ajung de la o lună la alta. Mai gătesc o mâncare de cartofi sau de fasole, dimineaţa beau un ceai şi uite aşa trece ziua. Nu prea îmi permit să cumpăr altceva”, spune o bătrânică din municipiu.

Oferte variate  în pieţe

În perioada postului alimentaţia credincioşilor se bazează în mod special pe legumele şi fructele care să găsesc în pieţele din municipiu, unde şi în acest an oferta este una variată.

Comercianţii spun că în mare parte preţurile au rămas la fel ca anul trecut, dar cu toate acestea vânzările nu merg aşa cum îşi doresc. „Nu s-au scumpit legumele şi fructele. După ce că oamenii nu au bani, asta mai trebuia, să mărim preţurile. Şi aşa vânzarea nu merge bine. De la an la an este mai greu. Toate s-au scumpit şi clienţii nu mai cumpără decât strictul necesar. Nici nu mai e lume în piaţă ca înainte. Acum doar joia şi duminica avem mai mulţi clienţi”, spune unul dintre comercianţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email