De ieri, Mânăstirea Curtea de Argeş a devenit neîncăpătoare pentru miile de credincioşi care au venit să se închine la Moaştele Sfintei Filofteia şi să participe la slujba religioasă de Sfânta Maria. Pelerinii sosiţi din toate colţurile ţării au venit de câteva zile şi s-au instalat în parcările de lângă Mănăstire. Cu toţii aşteaptă momentul în care Sfintele Moaşte vor fi depuse în foişorul amenajat din faţa Mânăstirii.
Astăzi, Sfântuliţa va fi scoasă din Mănăstire
Reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului estimează că numărul celor care vor veni anul acesta la Curtea de Argeş va fi mult mai mare decât în anii anteriori. Pelerinajul în adevăratul sens al cuvântului va începe de astăzi, când Sfintele Moaşte vor fi scoase din biserică. “În jurul orei 17.00, racla cu trupul Sf. Filofteia va fi depusă în baldachinul special amenajat în faţa Mânăstirii”, spune arhidiaconul Caliopie Ichim, de la Mânăstirea Argeşului. Creştinii care vin la Curtea de Argeş sunt convinşi de minunile Sfintei Fecioare şi, de aceea, de fiecare dată stau ore în şir, numai ca să atingă măcar o clipă, micul coşciug. Mai ales cei care vin de la depărtare, au obiceiul să aducă cu ei diferite obiecte de îmbrăcăminte, lanţuri de aur sau icoane şi să le atingă de Sfintele Moaşte.
La slujbă sunt aşteptaţi peste 15.000 de credincioşi
De Sfânta Maria se estimează că la Mânăstirea Argeşului vor participa peste 15.000 de pelerini, iar slujba de pomenire va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. “La ora 07.00 vom face sfinţirea apei, urmează Sfântul Maslu, iar de la ora 09.00 va începe Sfânta Liturghie şi apoi pelerinii vor putea să se închine la Sfintele Moaşte, până după amiază. Spre seară, racla cu trupul Sf. Filofteia va fi adus în Mânăstire ”, explică reprezentanţii Episcopiei.
Cine a fost Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia s-a născut în cetatea Târnova şi a fost ucisă de tatăl ei când avea numai 12 ani, pentru că împărţea hrană celor sărmani. Trupul neînsufleţit al copilei nu a putut fi ridicat decât în momentul în care a fost rostit numele Bisericii Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş. După ce a fost zidită Mănăstirea Argeşului, moaştele au fost mutate aici şi în prezent stau într-un sicriu de argint, în Paraclisul Mânăstirii. De două ori pe an, sunt scoase în curtea mânăstirii pentru ca toţi credincioşii să se poată închina.