A început examenul de bacalaureat

Au început emoţiile pentru elevii care s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an. Cea dintâi probă pe care o au de trecut cei aproximativ 700 de absolvenţi de liceu din Curtea de Argeş este cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va desfăşoară pe parcursul a trei zile.
„La scris va fi mai dificil”
Încă de la primele ore ale dimineţii, absolvenţii de liceu, îmbrăcaţi lejer şi oarecum relaxaţi, îşi aşteptau rândul în faţa comisiei de evaluare. Subiectele pentru această probă au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. Conform metodologiei de examinare, candidaţii au intrat în săli în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă. Aceştia nu au avut voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe sau alte însemnări.
Unii dintre elevi erau mai tăcuţi, iar alţii mai vorbăreţi, pentru a-şi alunga emoţiile. Însă, cu toţii aveau în gând speranţa că vor trece cu bine peste aceste examen de „maturitate”. „Nu-mi este frică. Am învăţat în ultima perioadă mult şi am încercat să parcurg materia. Nu pot să spun că am emoţii mari, dar îmi este puţin frică. Este prima probă şi trebuie să încep cu dreptul”, spune Ionuţ, un elev din municipiu.
Prima întâlnire cu profesorii examinatori le-a dat speranţe elevilor că vor trece cu brio, asta după ce mulţi au obţinut calificative destul de bune. Însă, din păcate pentru aceştia, experienţa anilor trecuţi arată că problemele serioase şi notele mici apar la probele scrise din cadrul bacalaureatului, probe care le dau în fiecare an mari bătăi de cap tuturor candidaţilor. „Floare la ureche”, „extrem de uşor” sau chiar „banal”, asta au exclamat la ieşirea din examen elevii care au susţinut ieri prima probă orală. „A fost uşor, mai ales că nu se dau note. Mai greu o să fie la scris. Sper să mă descurc”, spune Mihai, un alt absolvent. „Nu îmi este frică la probele orale. Cred că la scris va fi mai dificil. Mi-e frică foarte tare la matematică, dar poate am noroc şi trec”, spune optimist un alt candidat.
Elevii care nu se prezintă la probele orale nu pot promova bac-ul
Absolvenţii de liceu care nu se prezintă la probele orale ale bac-ului, pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.
Proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va încheia joi, 12 iunie. Urmează apoi proba la limba maternă (11– 13 iunie), evaluarea competenţelor digitale (16 – 20 iunie) şi proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (23 – 27 iunie). Între 30 iunie şi 4 iulie urmează examenele scrise la limba română, limba maternă acolo unde este cazul, o probă obligatorie şi una la alegere în funcţie de profil. Rezultatele se vor afişa pe 7 iulie, în aceeaşi zi în care se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 11 iulie.
Peste 5.400 de absolvenţi din Argeş au intrat în febra examenului
Peste 5.400 de absolvenţi de liceu din Argeş au intrat, de ieri, în febra examenului de bacalaureat. Conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, dintre cei 5.411 absolvenţi înscrişi la această sesiune, 4.248 sunt din promoţia 2014, restul fiind din promoţiile anterioare. Numărul lor este însă cu aproape 15% mai mic decât în urmă cu un an. Astfel, la prima sesiune a bacalaureatului din 2013 au fost înscrişi 6.238 de absolvenţi, dintre care 4.842 proveneau din promoţia acelui an. Pentru prima sesiune a bacalaureatului din acest an, în Argeş au fost organizate 20 de centre de examen. De asemenea, lucrările scrise vor fi corectate în cinci centre, toate organizate în municipiul Piteşti.
Sute de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea
Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean au stabilit, deja, măsurile de ordine care vor fi luate pe timpul derulării examenelor din această perioadă. Astfel, câteva sute de jandarmi şi poliţişti vor asigura ordinea pe perioada bacalaureatului şi a evaluărilor naţionale. Ei vor acţiona atât în zonele centrelor de examinare, cât şi a celor în care vor fi corectate lucrările. De asemenea, va fi asigurată însoţirea transportului lucrărilor de la centrele de examen către centrele de corectare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email