A început şcoala. La barurile din oraş!

A început şcoala de câteva zile, iar barurile sunt pline. Acest lucru se întâmplă nu doar la Curtea de Argeş, dar într-un oraş mic, aşa cum este al nostru, elevii se disting imediat în clienţii teraselor. Sunt gălăgioşi, unii fumează cu poftă şi fac cerculeţe din fum, cât mai artistic, iar alţii povestesc despre profa nouă de informatică sau despre proful cel tânăr de mate. Adolescenţii vor să petreacă ultimele zile de vară la soare, nu în clase, şi încearcă să prelungească, măcar puţin, vacanţa cea mare.
Elevii din municipiul nostru devin din ce în ce mai puţin interesaţi de şcoală, găsind un refugiu în barurile din apropierea instituţiilor de învăţământ. Fie că s-au învoit de la profesori, invocând un motiv serios, fie au chiulit pur şi simplu, pentru unii şcolari a devenit o obişnuinţă ca orele de curs să le desfăşoare în baruri. Dacă acum câţiva ani de zile cadrele didactice plecau „la vânătoare” de elevi prin baruri, această practică nu mai este acum de actualitate. Deşi şcoala a început de mai mult de o săptămână, terasele situate prin centrul municipiului sunt pline de elevi care chiulesc de la ore pentru a bea o cafea, o bere şi a se simţi bine. „Nu ne mai atrag orele la şcoală şi ne plictisim, de aceea chiulim. Oricum e a doua săptămână şi mare lucru nu facem, aşa că am zis să bem şi noi o bere şi să mai vorbim”, spune Alex P., un elev de la un liceu din municipiu.
„Orele de curs încep cu o cafea şi o ţigară”
La ora 08:00 de dimineaţă barurile situate în apropierea Grupului Şcolar Agricol şi Grupului Şcolar Forestier sunt punctul principal de atracţie pentru elevii celor două instituţii de învăţământ. Tinerii fumează liniştiţi şi îşi beau cafeaua care îi „trezeşte” în fiecare dimineaţă. Pentru ei, prima oră, care este „cea mai importantă”, se desfăşoară la bar. „Nici nu m-am trezit bine. Nu sunt în stare de nimic dacă nu beau o cafea. Aşa m-am obişnuit. Venim aproape în fiecare zi mai mulţi colegi. Normal că nu suntem învoiţi. Am chiulit şi noi. Sincer nici nu ştiu ce materie avem la prima oră”, spune Andrei, unul dintre elevi în timp îşi bea cafeaua.
Dacă unii dintre elevi preferă să înceapă programul la şcoală mai târziu, alţii chiulesc de la ultimele ore pentru că, spun ei,  s-au „plictisit” la şcoală. După ora 11:00 încep să apară pe bulevard primele grupuri de elevi, pentru care şcoala s-a terminat mai devreme. Fete sau băieţi, fie că sunt elevi de la licee de prestigiu sau grupuri şcolare, cu toţii absentează pentru a se distra în barurile din Curtea de Argeş. „Bine că am plecat, că nu mai rezistam. Poate scăpăm şi fără absenţă, dacă avem noroc. Hai să mergem la o bilă”, îşi îndeamnă un elev colegii de clasă. „Ce dacă ne pune absenţă, rezolvăm noi la sfârşit”, îi răspunde cu subînţeles unul dintre colegi.
„Atâta timp cât nu beau în şcoală nu au ce să-mi facă”
Elevii sunt tentaţi să consume băuturi alcoolice chiar de la intrarea în liceu sau să meargă în imediata apropiere, deoarece la fiecare colţ de stradă există câte o cârciumă. Deşi ar putea fi văzuţi de cadrele didactice când fumează sau beau bere, elevii nu dau prea mare importanţă acestui lucru. „Nu mi-e frică dacă mă vede vreun profesor. Atâta timp cât nu beau în şcoală nu au ce să-mi facă. Poate doar să-mi pună absenţă. Părinţii nu au cum să afle, pentru că nu sunt în ţară”, spune un elev care învaţă la un liceu din apropierea Mănăstirii Argeşului.
Ca să nu se plictisească nici la bar, elevii pun la cale şi câte un turneu de poker, dar doar în barurile unde li se permite acest lucru. Pe tinerii pasionaţi de poker îi recunoşti imediat, după mapa specială în care ţin jetoanele şi cărţile de joc, pe care o plimbă după ei. „Joc în fiecare zi cu prietenii din liceu. Nu punem sume mari, doar aşa de distracţie. Sunt câteva baruri în oraş unde ni se permite să jucăm. Faza nasoală este că jucăm câteva ore şi cam uităm de şcoală. E frumos când ne strângem mai mulţi. Şcoala ne plictiseşte rău”, spune Andrei, elev la un liceu important din Curtea de Argeş.
Dacă nu sunt la bar, precis merg în parc
De asemenea, şi parcurile din Curtea de Argeş reprezintă un loc unde elevii îşi petrec timpul în loc să meargă la cursuri. Ieri, în jurul orei 11:00, în parcul Fântâna lui Manole mai mulţi tineri fumau liniştiţi, aşezaţi pe băncile din parc. „Nu ştiu de ce am chiulit. Era frumos afară şi am ieşit la o plimbare cu colegii. Aveam ore până la 13:00, dar am plecat cu două ore mai devreme”, ne spune unul dintre tineri.
În condiţiile în care barurile şi terasele sunt pline aproape în fiecare zi cu elevi, ar trebui că rezultatele slabe examenului de bacalaureat să nu mai mire pe nimeni. Deşi în acest an şcolar au intervenit câteva modificări pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, atât părinţii cât şi cadrele didactice se gândesc cu groază la bac-ul de anul viitor. Numai elevii par să fie interesaţi doar de vremea frumoasă şi de baruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email