A început cea de-a doua sesiune a examenului de bacalureat

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a debutat ieri, cu prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Dacă la sesiunea din vară era multă agitaţie în jurul liceelor din municipiul nostru, acum atmosfera este mult mai liniştită, iar numărul elevilor care susţin această probă este mai mic. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că proba este susţinută doar de o parte dintre candidaţi, respectiv cei care au promovat examenele de corigenţă şi susţin pentru prima dată examenul sau cei care nu s-au prezentat la proba ce s-a desfăşurat în cadrul primei sesiuni.
Candidaţii primesc calificative în locul notelor
Potrivit programărilor stabilite, primii elevi au intrat în sălile de examen în jurul orei 09 :00. Cei mai mulţi dintre ei păreau foarte relaxaţi, probabil şi din cauza faptului că nu primesc note la probele de competenţe. „Este prima dată când susţin această probă pentru că nu am intrat în bac la prima sesiune. Sincer, nu îmi este frică pentru că nu se dau note şi nu ai cum să pici. M-am pregătit cât de cât, nu pot să spun că nu am învăţat nimic, însă nu ştiu ce calificativ o să primesc”, spunea un tânăr chiar înainte să ajungă înaintea comisiei de evaluare.
Subiectele pentru proba orală la limba şi literatura română au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi non funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. În faţa comisiei de evaluare, candidaţii extrag un bilet cu subiecte şi primesc o ciornă. Apoi, aceştia au câteva minute la dispoziţie pentru pregătirea răspunsului, după care li se acordă tot atâta timp pentru prezentarea acestora în faţa profesorilor examinatori. „Nu a fost greu. La proba orală nu poţi să nu spui nimic. Am avut de făcut un text argumentativ şi m-am descurcat. Nu am vorbit mai mult de 10 minute. Mi-au pus şi profesorii nişte întrebări şi asta a fost tot”, spune un alt candidat.  În urma evaluării fiecare absolvent a primit un certificat care atestă competenţa – mediu, avansat sau experimentat. Absolvenţii de liceu care nu se prezintă la probele orale ale bac-ului, pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat Potrivit calendarului acestei sesiuni, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va încheia miercuri. Urmează apoi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (20-21 august) şi – evaluarea competenţelor digitale (22-23) august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email