A început campania „Argeşeni – valori naţionale”: Armand Călinescu a fost comemorat la Curtea de Argeş

Sâmbătă, la Curtea de Argeş s-au desfăşurat mai multe manifestări dedicate comemorării lui Armand Călinescu, fostul prim ministru al României, care este înmormântat în municipiul nostru. Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei „Argeşeni – valori naţionale”, care a fost iniţiată de Instituţia Prefectului, cu scopul de a readuce în conştiinţa publică personalităţi marcante ale judeţului Argeş.
Ceremonie  religioasă la cavoul familiei Călinescu
Manifestările au început la ora 10:00, la cimitirul Sfinţii Îngeri din Curtea de Argeş, acolo unde se află cavoul familiei Călinescu. Aici a avut loc o ceremonie miitară şi religioasă, care s-a încheiat cu o depunere de coroane. Printre cei care au dorit să îi aducă un omagiu lui Armand Călinescu s-au regăsit prefectul Cristian Soare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş Constantin Polexe, Nicolae Diaconu, primarul municipiului, Cristian Mitrofan, viceprimar, Florin Corneliu Şoltuz, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Judeţean Argeş, Ştefan Dumitrache, manager Muzeul Municipal, Laurenţiu Domnişoru, preşedintele Filialei „Posada” a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Nicolae Pioarcă, comandantul Detaşamentului de Pompieri din Curtea de Argeş, dar şi numeroase cadre didactice şi elevi de la instituţiile de învăţământ din Curtea de Argeş.
Fiul fostului prim ministru intenţionează să doneze mai multe documente Muzeului Municipal
După ceremonie, la Centrul de Cultură „George Topîrceanu” din municipiul nostru a avut loc o prezentare a personalităţii celui care a fost Armand Călinescu, manifestare care a fost deschisă chiar de prefectul Cristian Soare. „Vă mulţumesc tutoror pentru participarea la primul eveniment din campaia „Argeşeni – valori naţionale”. Se împlinesc 74 de ani de la moartea lui Armand Călinescu, o personalitate marcantă a judeţului Argeş şi trebuie să marcăm acest lucru aşa cum se cuvine”, a declarat Cristian Soare, după care a citit un fragment din Testamentul lui Armand Călinescu, în care fostul prim ministru şi-a exprimat dorinţa de a fi înmormântat la Curtea de Argeş. Apoi, primarul Nicolae Diaconu a anunţat că a purtat o serie de discuţii cu Barbu, fiul lui Armand Călinescu, care în prezent trăieşte la Londra, pentru a dona Muzeului Municipal mai multe documente ce au aparţinut tatălui său. „Am avut mai multe discuţii cu Barbu, fiul fostul prim ministru, care trăieşte la Londra, unde timp de mai mulţi ani a fost arhitect şef. Şi-a exprimat dorinţa de a dona Muzeului Municipal mai multe obiecte ce au aparţinut tatălui său şi urmează ca în perioadă următoare să găsim o cale de a ne întâlni”, a declarat primarul Nicolae Diaconu.
Totoodat, în cadrul evenimentului a fost prezentat filmul documentar „România în cel de-al doilea război mondial”, după care s-au acordat mai multe diplome de merit şi plachete comemorative celor care au contribuit la organizarea manifestărilor. Programul s-a încheiat cu o sesiune de comunicări susţinută de mai mulţi profesori de istorie din judeţul Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email