A început bac-ul de toamnă

Câteva mii de candidaţi din Argeş s-au înscris la a doua sesiune din acest an a examenului de Bacalaureat, care a început în această săptămână. Probele vor fi susţinute de această dată în doar 15 centre de examen. La prima probă, cea de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, s-au prezentat 439 de absolvenţi de liceu, din cei peste 500 înscrişi. În această săptămână mai este programată proba de evaluare a competenţelor digitale, ce va fi susţinută de peste 500 de candidaţi. În cazul probelor scrise, numărul candidaţilor înscrişi este mult mai mare. Astfel, la limba română sunt aproape 1.300, la matematică peste 1.100, iar la proba la alegere a profilului peste 1.500.
Emoţii pentru absolvenţii de liceu care s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. Cei care nu au promovat examenul în prima sesiune, cei care provin din promoţiile anterioare, dar şi cei care au luat examenele de corigenţe, au trecut în primele zile ale acestei săptămâni prin emoţiile primei probe orale, cea de evaluare a cunoştinţelor la limba română. În timp ce unii dintre elevi au învăţat cu conştiinciozitate toată vara, alţii au mers în vacanţă şi abia apoi au deschis caietele de studiu.
„Pentru că a fost prima probă recunosc că am avut emoţii”
Dacă la sesiunea din vară era multă agitaţie în jurul liceelor din municipiul nostru, acum numărul mic al absolvenţilor înscrişi la examen au transformat atmosfera într-una liniştită, ca de vacanţă. Astfel, majoritatea celor care au venit să susţină proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română au fost cei care nu au reuşit să intre în prima sesiune, din cauza corigenţelor. „Am rămas pe vară corigent la matematică şi nu am intrat în bac. Acum m-am înscris şi sper să promovez. Nu îmi este frică la probele orale, mai ales că nu primesc note ci calificative”, spune unul dintre elevi. Subiectele pentru proba orală la limba şi literatura română au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi non funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. În faţa comisiei de evaluare, candidaţii extrag un bilet cu subiecte şi primesc o ciornă. Apoi, aceştia au câteva minute la dispoziţie pentru pregătirea răspunsului, după care li se acordă tot atâta timp pentru prezentarea acestora în faţa profesorilor examinatori.  Dacă unii dintre tineri înainte de examen abia îşi găseau cuvintele, la ieşirea din sală cei mai mulţi erau destul de relaxaţi. „Pentru că a fost prima probă recunosc că am avut emoţii, dar uite că am scăpat. A fost dificil, dar am reuşit să mă descurc. Am avut un text la prima vedere, pe baza căruia am avut de rezolvat mai multe cerinţe. Nu am stat mai mult de 10 minute. Am primit calificativul mediu”, spune Cosmin, un alt absolvent.
Priorităţi diverse pentru absolvenţi
Cei care susţin acum examenul de bacalaureat au priorităţi diferite în viaţă. Astfel, în timp ce unii dintre aceştia sunt cu gândul doar la distracţie, alţii visează la o diplomă de facultate, oricare ar fi aceasta. „Dacă iau bacul vreau să merg şi eu la o facultate. Sincer nici nu m-am gândit până acum, dar o să mă interesez ce pot face pe aici sau la Piteşti. Dacă timpul îmi va permite mă voi angaja, pentru că am nevoie de bani”, spune o tânără care susţine bac-ul în sesiunea de toamnă. Bac-ul de toamnă continuă cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 21-22 august candidaţii vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email