A furat cruci din cimitir

Un fapt fără precedent în comuna Albeşti s-a petrecut duminică seara. Poliţiştii de la patrula intercomunală Albeştii de Argeş şi Cicăneşti au prins un tânăr care tocmai furase din cimitir două cruci din aluminiu. Ilie R., de 17 ani, este mut, dar le-a explicat poliţiştilor, prin intermediul părinţilor lui, că voia să le vândă pentru că îi era foame.
O familie necăjită
Familia din care face parte Ilie este una necăjită, şi locuieşte în satul Pământeni. Cei trei copii au crescut cu frică de Dumnezeu, chiar dacă au fost poate momente în care nu au avut prea multă mâncare sau haine noi. Părinţii au lucrat la societatea de salubritate din Curtea de Argeş, pe salariu minim, la măturat străzile. Bărbatul a plecat de la Salubritate Publică Urbană la o firmă de construcţii, şi între timp a rămas şomer. Mama copiilor este încă angajată a firmei, dar acum e în concediu medical.
Problemele, de tot felul, s-au adunat în căsuţa din Albeşti. Familia nu are nici un petic de pământ din care să trăiască, şi fiecare membru care putea să muncească lucra cu ziua prin sat. Au avut şi o căruţă, pe care o foloseau tot ca să scoată mâncarea zilnică, dar nu o mai au nici pe aceea.
Un copil bun, ajuns infractor de foame
Ilie este un copil bun, ne spun sătenii. „Îl chemam la muncă şi era harnic. Muncea bine şi mult, nu era mofturos la mâncare. Am auzit ce a făcut şi nu-mi vine să cred. I-o fi fost foame, dar mai bine cerea decât să fure…”, ne spune tanti Maria, o vecină de-a familiei. Nu se ştie ce a făcut duminică Ilie, dar pe seară s-a îndreptat spre cimitirul din Dobroţu. Ştia de la vecinii lui că aluminiul se poate vinde bine şi s-a gândit că poate să facă rost de bani uşor. A ochit două cruci din aluminiu, le-a spart şi le-a băgat într-un sac. Cu prada în spate a plecat spre casă. Pe drum s-a întâlnit cu poliţiştii, cărora bagajul tânărului li s-a părut suspect. L-au controlat şi au găsit bucăţile de aluminiu în sac. L-au dus la secţie şi au chemat părinţii. Cum Ilie este mut, a fost greu de comunicat cu el, dar prin semne, părinţii au aflat că Ilie a furat pentru că îi era foame.
Profanator de morminte
Poliţiştii din Albeşti i-au întocmit dosar penal pentru profanare de morminte şi furt, şi continuă cercetările. Rudele celor morţi rămaşi fără cruce în cimitir sunt foarte revoltaţi, şi nu vor să-l lase pe Ilie să scape nepedepsit.
Oameni legii spun că au verificat cimitirul din Dobroţu şi nu mai lipseşte nicio cruce. „Nu am mai avut astfel de cazuri la Albeşti”, ne-a spus şeful de post din comună. Ilie R. nu a mai avut probleme cu legea, nici el şi niciun alt membru al familiei sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email