A fost modificat Regulamentul privind acordarea titlului de cetățean de onoare

Consiliul Local Curtea de Argeș a modificat de curând Regulamentul pentru conferirea titlului de Cetatean de onoare al municipiului Curtea de Argeș. Astfel, noile prevederi spun că ”titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Curtea de Argeș se acordă persoanelor  fizice  în viață sau post mortem, din țară și străinătate, a căror activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața orașului sau pentru talentul și serviciile deosebite”. Pentru acordarea post mortem a titlului este necesară solicitarea din partea persoanelor fizice sau juridice, însoțită de un memoriu justificativ. Viceprimarul Ștefan Dumitrache a spus că sunt solicitări pentru acordarea titlului post mortem, și cum vechiul Regulament nu prevedea asta, e nevoie să fie modificat.

Vă reamintim că 1996 și până în 2019 administrația locală a declarat 141 de persoane ”cetățeni de onoare” ai municipiului Curtea de Argeș. Primul dintre ei, în 1996, avocatul Alexandru Retevoescu a obținut această titulatură, iar un an mai târziu, în 1997, au fost declarați cetățeni de onoare ai municipiului Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana, atunci când au venit pentru prima dată la Curtea de Argeș, iar unii dintre argeșeni au aruncat în ei cu ouă.

Tot în 1997 a fost declarat cetățean de onoare poetul Dumitru M. Ion, în 1998 Didier Baula, iar un an ai târziu academicianul George Păun. În 2002 un singur locuitor a obținut titulatura aceasta, Vasile Mohan, iar în 2003 127 de persoane au fost declarate ”cetățeni de onoare” ai municipiului, conform site-ului Primăriei. Primarul de la acea vreme, Gheorghe Nicuț, nu-și mai amintește de ce au fost declarați în 2003 atâția cetățeni de onoare, spune că ar putea fi vorba despre veterani de război.

În 2004 a fost un cetățean de onoare, în 2006 doi, printre ei aflându-se apreciatul și regretatul profesor Nicolae Enescu, în 2007 unul, în 2010 doi, Walter Stegner fiind unul dintre ei, iar în 2019 un singur cetățean a primit titulatura de ”cetățean de onoare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email