A fost înmormântat ultimul torţionar


Generalul Nicolae Pleşiţă a fost înmormântat ieri la Curtea de Argeş, fără onorurile pe care le-ar fi avut dacă regimul comunist ar mai fi dăinuit. Generalul de securitate a murit luni, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Bucureşti. Din celebrul şi crud torţionar a rămas un bătrân cu o ultimă expresie chinuită, îmbrăcat în costum negru. Alături, în ultimele ore petrecute pe acest pământ, i-au fost foşti colegi, colonei de securitate şi ofiţerii SRI din Curtea de Argeş, pensionari şi ei. Presa a fost privită cu suspiciune, iar un bărbat a strigat, la un moment dat – „Ziariştii să plecaţi, sunteţi toţi nişte jigodii!”. Mai mult, nici un aparat foto şi nicio cameră video nu a fost permisă în biserica Sfântul Dimitrie din cartierul Capu Dealu şi nici în cimitirul din apropiere, acolo unde a fost înmormântat generalul.

Vecinii se temeau de fostul general

Printre cei prezenţi la înmormântare, au fost şi câţiva vecini. „În ştiu pe domnu’ Nicu de mulţi ani, am fost vecini. Eu zic că era om bun, era un vecin bun”, spune, oarecum temătoare, Anica Florea. Mai multe bătrâne care locuiesc în cartier îşi amintesc despre copilăria pe care au petrecut-o împreună pe dealurile din vecinătate. „Eram copii, noi am rămas aici, domnu’ Nicu a plecat la Bucureşti. Când mai venea pe aici le era cam frică oamenilor de el, ziceau că e om mare, la securitate”, spune Anica, punându-şi un colţ al basmalei la gură. Prea multe despre fostul general, nimeni nu a vrut să comenteze. “E mort, nu are niciun rost să mai spunem ceva. Ce a fost, a fost”, spuneau oamenii.

„Era dur, dar a fost un şef bun”

Cortegiul funerar a numărat câteva zeci de persoane. Costumele negre şi ochelarii de soare, purtate de foştii colegi din Argeş, Vâlcea sau Cluj, acolo unde a lucrat Nicolae Pleşiţă, contrastau izbitor cu hainele modeste ale argeşenilor din cartier, veniţi să caşte gura şi eventual să meargă la pomana „lu’ domnu’ Nicu”. Colonelul în rezervă Ion Stancu a acceptat să dea o declaraţie ziariştilor . „Am lucrat împreună la Piteşti, la fosta Direcţie Regională a MAI. Mi-a fost şef. Era dur, dar era un şef bun”, a spus, sec, acesta. „Punea altfel problema, dar a fost un om foarte abil, foarte corect şi principial. Eu regret omenia lui şi principialitatea de care a dat mereu dovadă”, a declarat un alt fost coleg, colonelul în rezervă Constantin Ungureanu.

Fiul generalului a stat tot timpul deoparte

Fiul lui Nicolae Pleşiţă, Damian, a stat aproape numai afară, în timpul slujbei oficiate în biserică, şi nu s-a apropiat de coşciugul tatălui său. A fumat tot timpul. „Nu comentez nimic. Am ales să stau deoparte. Nu mă tem de nimeni şi de nimic, însă e mai bine aşa”, a răspuns acesta tuturor întrebărilor adresate. Fiul nu a însoţit nici cortegiul funerar şi a preferat să plece înainte şi să aştepte la poarta cimitirului. Abia de acolo, s-a alăturat celor care stăteau lângă sicriu. O mulţime de coroane din garoafe aproape au acoperit sicriul generalului. Printre ele a fost şi una trimisă de fostul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email