A fost finalizată prima etapă a proiectului de colectare ecologică a deşeurilor

Prima etapă a proiectului ISPA intitulat ”Managementul Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Argeş” s-a încheiat oficial zilele trecute, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la depozitul ecologic de deşeuri menajere de la Albota. Această primă etapă a constat în închiderea vechilor gropi de gunoi de la Albota, Câmpulung Muscel şi Mioveni şi a platformelor de gunoi necontrolate, construirea noului depozit de gunoi ecologic de la Albota şi a unei staţii de transfer la Câmpulung, precum şi în organizarea unui sistem de colectare în zonele urbane şi rurale ale judeţului. Lucrările de execuţie s-au derulat pe o perioadă de 25 de luni, fiind prevăzută şi o perioadă de garanţie de 24 de luni.
Valoarea totală a investiţiei este de peste 35 de milioane de euro, din care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin programul ISPA reprezintă 18 milioane de euro, împrumutul de la Banca Europeana pentru Reconstructie şi Dezvoltare 6 milioane de euro, diferenţa fiind asigurată de la bugetul de stat. Următoarea etapă a proiectului, care va fi derulată anul viitor, va include celelalte zona ale judeţului, printre care şi municipiul Curtea de Argeş.
Proiectul vizează protejarea mediului şi a sănătăţii populaţiei
Proiectul ISPA „Manage­mentul Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Argeş”, al cărui beneficiar final este Consiliul Judeţean Argeş, vizează protejarea mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei, prin închiderea şi remedierea depozitelor existente şi construirea unui nou depozit conform cerinţelor Uniunii Europene, extinderea colectării deşeurilor municipale solide, precum şi introducerea şi extinderea sistemelor de colectare selectivă pentru promovarea reciclării ambalajelor şi deşeurilor biodegradabile, în acord cu cerinţele naţionale şi europene. Printre obiectivele deja realizate se numără închiderea vechiului depozit de deşeuri de la Albota şi realizarea unui Centru de Management al deşeurilor, care cuprinde o celulă de depozitare cu o capacitate de 750.000 de metri cubi, având în componenţă staţie de sortare, staţie de compost, staţie de tratare, staţie de ardere gaz şi instalaţie pentru spălat maşini. Printre realizări se mai numără închiderea vechilor depozite de gunoi de la Câmpulung Muscel şi Mioveni, construirea staţiei de transfer de la Câmpulung Muscel, desfiinţarea depozitelor de la Topoloveni şi din mai multe localităţi rurale şi reamenajarea terenurilor, crearea a patru puncte ecologice de colectare şi implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email