A fost atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru în valoare de 188.382.020,89 euro fără TVA

Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante şi strategice investiţii în infrastructura energetică din România. Contractul, estimat iniţial la 188.716.632 euro fără TVA, a fost adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services şi Butan Grup (subcontractant) cu valoarea de 188.382.020,89 euro fără TVA, conform unui comunicat de presă emis de companie și publicat pe portalul bvb.ro.

AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România, iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol deosebit de important pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă şi la reglajul putere-frecvenţă, asigurând totodată servicii de sistem. Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, a declarat: „Atribuirea acestui contract reprezintă un pas important pentru modernizarea şi eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescută de producţie a energiei regenerabile, dar şi un impact pozitiv asupra stabilităţii reţelei energetice naţionale. Suntem încrezători că parteneriatul cu Electromontaj şi asociaţii săi va aduce rezultate remarcabile. Această investiţie majoră subliniază angajamentul Hidroelectrica de a moderniza şi optimiza capacităţile sale de producţie, asigurând astfel o contribuţie semnificativă la obiectivele naţionale şi europene de energie regenerabilă şi sustenabilitate.”

Bogdan Badea, director de investiţii al Hidroelectrica, a spus: „Succesul pe care îl marcăm vine ca rezultat al unei analize de profunzime a pieţei care a permis înţelegerea cauzelor care au blocat anterior investiţiile majore la Vidrau. Am actualizat indicatorii la valorile corecte, am ascultat şi am înţeles provocările ridicate pentru eventualii contractanţi de un proiect de asemenea anvergură şi am flexibilizat anumiţi parametri astfel încât demersul să devină realizabil.

Proiectul de retehnologizare a Vidraru este unul complex şi ambiţios, implicând tehnologii de ultimă generaţie şi soluţii inovatoare. Aşteptăm cu nerăbdare să începem lucrările şi să vedem impactul pozitiv pe termen lung asupra producţiei de energie şi asupra mediului înconjurător. Mulţumim echipei noastre şi partenerilor pentru eforturile depuse până acum şi suntem pregătiţi să ducem acest proiect la bun sfârşit”.

Până la procedura actuală, Hidroelectrica a realizat – începând cu anul 2016, alte cinci procese de achiziţie pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, cauza principală a neatribuirii acestora fiind constituită de neconformitatea ofertelor primite cu cerinţele caietului de sarcini.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email