A căzut în prăpastie la munte

O intervenţie dificilă, care a durat multe ore, a fost finalizată duminică la ora 3, iar un tânăr de 29 de ani a fost salvat. 15 persoane au luptat pentru ca Mihai Godeanu, din Brăila, alpinist experimentat, să supra­vieţuiască, şi au reuşit.
„Sâmbătă după amiază, în jurul orelor 14,30, s-a primit un apel la 112 prin care se anunţa că un tânăr a căzut într-o prăpastie, la munte”, povesteşte Nicolae Pleşiţă, şeful Salvamontului Curtea de Argeş. Vocea de la telefon spunea că un tânăr de 29 de ani s-a prăbuşit în Hornul Călţunului, o zonă extrem de periculoasă şi de abruptă. Bărbatul făcea parte dintr-un grup de maratonişti care erau bine echipaţi şi dotaţi care coborau pe Hornul Mare al Călţunului spre Portiţa Călţunului. Omul s-a dezechilibrat după ce s-a rupt băţul de schi în care se sprijinea, şi a căzut 20 de metri în hău, după care s-a oprit într-o stâncă. Sub el mai erau alţi 20 de metri de prăpastie.
Elicopterul nu a putut să aterizeze
Au pornit spre locul accidentului echipe de salvamontişti de la Curtea de Argeş, Piteşti, Sibiu, plus trei jandarmi montani. După un urcuş greu, au ajuns la el, şi au solicitat un elicopter direct secretarului de stat Raed Arafat. Elicopterul a venit, dar nu a putut să aterizeze din cauza vremii nefavorabile, astfel încât salvatorii montani l-au transportat pe rănit la refugiul salvamont de la lacul Călţun. Bărbatul era în comă, cu multiple fracturi şi contuzii, dar salvamontiştii i-au îngrijit rănile şi şi-a revenit. Spre refugiu a mai pornit o altă echipă de salvamontişti, care să le ajute pe celelalte. Oamenii erau epuizaţi fizic de urcuşul extrem de dificil. Duminică dimineaţa, la ora 3, calvarul s-a sfârşit. Mihai Godeanu a fost luat cu o ambulanţă de la Piscu Negru şi dus la Sibiu. Ieri, starea lui de sănătate era stabilă. „A fost, într-adevăr, una dintre intervenţiile cele mai dificile pe care salvamontiştii le-au avut. 15 salvamontişti şi jandarmi montani au participat la acţiune”, ne-a mai spus şeful Salvamontului din Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email