A apărut iarba printre pavelele de granit abia puse

În zona Posada, dar şi la Romarta, printre plăcile de granit cu care se pavează trotuarele a apărut iarba. Pe alocuri, firicele viguroase de buruieni s-au iţit printre plăci, spre totala suprindere a argeşenilor care le-au văzut. Se ştie că dacă apar buruieni între plăci, poate chiar la anul acestea vor sări din cauza rădăcinilor plantelor. Imaginea e deplorabilă – trotuarul cel nou, cu iarbă între pavele. Sigur, iarba a crescut şi printre pavelele vechi, numai că acestea au peste 10 ani de când au fost puse.

Un inginer constructor, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, şi care a studiat caietul de sarcini al licitaţiei în urma căreia a fost atribuit contractul pentru lucrările la trotuare, ne-a spus că, cel mai probabil, nu s-a respectat procedura. „Sub granit trebuiau puse două straturi de material, astfel încât să nu existe nicio posibilitate ca iarba să iasă, pentru că atunci pavelele vor fi scoase”, ne-a spus acesta.

„Vom remedia peste tot!”

Şeful şantierului, inginerul Andrei Vlădoi, de la societatea Krantz, spune că vor fi făcute remedieri. „S-a infiltrat pământul printre rosturi, dar vom curăţa iarba, iar la final vom pune un strat de nisip printre plăcile de granit”, ne-a declarat reprezentantul societăţii care amenajează trotuarele.

„Lucrările nu sunt gata. La final vom merge peste tot şi vom remedia toate problemele, vom pune nisip, astfel încât să nu mai apară iarba şi să nu se mai mişte nici plăcile. Granitul este o piatră brută, nu se aşează ca gresia, dar când vom termina vom remedia toate aceste probleme. Acum nu putem disloca echipe, dar problemele vor fi remediate”, a mai spus inginerul Andrei Vlădoi.  El a precizat că lucrările la pavaj  sunt realizate mai mult de jumătate. „Am pus granit pe aproximativ 60% din suprafaţă, pe 25.000 de metri pătraţi din 40.000 de metri pătraţi în total”, a precizat acesta.

Două lucrări, un singur constructor

Vă reamintim că licitaţia pentru contractul „Servicii de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie „Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil şi durabil în municipiul Curtea de Argeş” , a fost câştigată de asocierea KRANZ EUROCENTER S.R.L. (Leader),TEHNO CONSULTING SOLUTION şi STAR TRADING IMPEX S.R.L. Valoarea contractului este de 30255661.66 fără TVA. La licitaţie a depus ofertă doar asocierea de mai sus.

Obiectivul general al proiectului „Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil şi durabil în Municipiul Curtea de Argeş” vizează „creșterea mobilității urbane în municipiul Curtea de Argeș prin dezvoltarea unui sistem de transport modern integrat, accesibil și durabil, care să contribuie la reducerea emisiilor de carbon”, potrivit site-ului Primăriei.

Piste de biciclete şi staţii de încărcare pentru maşinile electrice

Prin proiect se vor dezvolta reţelele de piste dedicate circulaţiei bicicletelor şi se vor înfiinţa sisteme de închiriere a bicicletelor. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea reţelelor de piste cu 4.061 km  dedicate circulaţiei bicicletelor şi înfiinţarea a 4 sisteme de închiriere a bicicletelor, precum şi realizarea a 15 locaţii pentru parcări pe termen scurt în vecinătatea principalelor puncte de interes.

În plus, proiectul presupune dezvoltarea infrastructurii necesare utilizării autovehiculelor electrice sau hibride prin amenajarea a 7 puncte de încărcare pentru aceste tipuri de maşini, dar şi reabilitarea şi modernizarea trotuarelor şi a zonelor pietonale inclusiv pentru persoane cu dizabilitaţi. KRANZ EUROCENTER S.R.L.  şi asociaţii vor face lucrări pentru dirijarea şi siguranţa circulaţiei fluxurilor de pietoni, pentru semnalizarea şi amenajarea trecerilor de pietoni şi vor monta 9 aparate de taxare pentru autovehicule (parcometre).

Perioada de implementare a proiectului este, potrivit site-ului Primăriei, 01.05.2017 – 31.10.2021.

Valoarea totala a proiectului este  40,837,122.56 lei, din care contribuţia UE (FEDR) 34.632.518,86 lei, contribuţie Buget Naţional  5.296.738,15 lei, contribuţia beneficiarului 907.865,55 lei.

Mai întâi se reface reţeaua de apă

În septembrie 2019, Municipalitatea a scos la licitaţie un alt contract pentru „Servicii de proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii „Reabilitare reţea de apă – zona centrală din municipiul Curtea de Argeş”. La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni, dar la a doua a  depus ofertă asocierea KRANZ EUROCENTER S.R.L. (Leader), ROMPROED, AQUAROND, care a şi câştigat-o, la o valoare de 7488721.16 lei, fără TVA. Potrivit anunţului de pe sistemul electronic de achiziţii publice, durata maximă pentru realizarea  serviciilor de  proiectare este de trei luni, durata maximă pentru execuția lucrărilor, 24 luni, iar sursa finanţării este constituită din „fonduri bugetare”. Pe 23 decembrie a fost desemnat câştigătorul şi pentru această licitaţie.

„Având în vedere că majoritatea conductelor de alimentare cu apă existente sunt foarte vechi și degradate, odată cu realizarea infrastructurii pietonale și a pistelor de cicliști se impune înlocuirea acestor rețele care se află sub acestea, pentru a evita în viitor intervențiile asupra noii construcții. Remedierea defecțiunilor apărute în cazul neînlocuirii conductelor de alimentare cu apă ar avea efecte negative în timp și ar genera costuri de reparație foarte mari”, se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Asocierea care a câştigat licitaţia pentru reţeaua de apă va reabilita 16.522 metri de conducte de pe străzile  Victoriei cu străzile adiacente 1 Mai şi Ştefan cel Mare, Negru Vodă cu străzile adiacente Dumitru Norocea, Tudor Vladimirescu, Dumbrava, Viorelelor, Armand Călinescu, Traian, Bulevardul Basarabilor cu străzile adiacente San Nicoară, Episcop Ghenadie, Victor Ştefănescu, Matei Basarab, Mihai Bravu, Pompieri, Banu Mărăcine, Neagoe Vodă, Posada, Episcop Nichita şi strada Eroilor cu străzile adiacente Constantin Dobrescu Argeş şi 1 Decembrie.

Lucrările se fac una  în spatele celeilalte. Primii sunt cei care lucrează la reţeaua de apă. Spre exemplu, la Mănăstire, acum unde se lucrează acum, se schimbă una dintre cele mai mari conducte din oraş, iar pavajul nu poate să fie pus până când nu se termina cu reţeaua de apă. Din acest moriv inginerul Andrei Vlădoi spune că până la jumătatea lunii viiroare şanţurile din trotuar vor fi la fel. „Nu putem să facem nimic noi cu pavajul până la 15 august în zona Mănăstirii, pentru că nu termină cei cu apa. Abia pe urmă vom începe noi”, ne-a spus reprezentantul Krantz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email