Locuintele ANL – supraevaluate?!


De curând primele două blocuri construite cu fonduri de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe au împlinit cinci ani de când au fost încredinţate argeşenilor. Astfel, contractele de închiriere au fost prelungite cu încă un an de zile. Însă, autorităţile locale au început procedurile de vânzare a acestor locuinţe. Recent, a fost încheiată şi evaluarea celor două blocuri şi s-a stabilit ca preţul unei garsoniere să fie 93.934 de lei, iar costul unui apartament să fie 137.415 lei.
„Valoarea de piaţă a apartamentelor şi garsonierelor în Curtea de Argeş, având în vedere conjunctura economică puţin favorabilă vânzărilor de imobile, ar trebui să se încadreze în intervalul 450 – 700 Euro/mp pentru suprafaţa utilă, inclusiv terenul aferent construcţiei. Pentru evaluarea locuinţelor ANL trebuie luaţi în calcul şi factori cum ar fi: amplasarea, nivelul de finisare, materialele de construcţie folosite, suprafaţa utilă/imobil, etc. Apreciem că valoarea stabilită de autorităţile locale este mai mare cu circa 10% decât valoarea reală de piaţă a acestora”, a explicat Eduard Popescu, reprezentantul agenţiei imobiliare Interest. Se pare că aceasta este şi părerea argeşenilor tentaţi de situaţia de a cumpăra locuinţele cu pricina. Oamenii se plâng că nu au banii necesari pentru achiziţionarea unui garsoniere sau a unui apartament, în aceste condiţii.

Ce rate trebuie să plătiţi dacă vreţi să luaţi o locuinţă ANL

Pentru cei care vor să cumpere o garsonieră sau un apartament ANL, ori altă locuinţă cu valoare apropiată, redacţia noastră a aflat care sunt condiţiile pe care le pun băncile din Curtea de Argeş, care sunt veniturile pe care solicitanţii trebuie să le aibă şi ce rate trebuie plătite. Astfel, în condiţiile actuale de piaţă, DAE este cuprinsă între 11 şi 29 la sută pe an. Diferenţele foarte mari între dobânzi se regăsesc şi la calcularea ratelor. Argeşenii care vor să cumpere o garsonieră ca cea din ANL-uri, sau o alta, la acelaşi preţ, trebuie să aibă un venit minim, în funcţie de banca la care fac creditul, cuprins între 12 şi 30 de milioane de lei vechi pe lună. Pentru un credit pe 30 de ani, fără avans, rata lunară este de 7 – 13 milioane. Venitul solicitantului care vrea să cumpere un apartament ANL, sau altul, la acelaşi preţ, trebuie să fie cuprins între 10 şi 24 de milioane de lei vechi pe lună. Dacă e vorba despre doi soţi, veniturile lor se cumulează. Un credit luat pe 30 de ani, fără avans, pentru un apartament, presupune o rată cuprinsă între 10 şi 24 de milioane de lei lunar, tot în funcţie de banca de la care se ia creditul.

Iată ce cred argeşenii despre preţurile locuinţelor:

  • Mircea P., salariat, 32 de ani: „Normal ar fi să se ţină cont de preţul pieţei. Ar trebui ca autorităţile locale să se implice mai mult în rezolvarea acestei situaţii. Eu acum stau într-o garsonieră dar în curând vreau să îmi cumpăr un apartament. Sincer mie mi se  pare un preţ mare pentru ceea ce se oferă. Vreau să mai spun că ar trebui ca banii obţinuţi din vânzarea acestor apartamente ar trebui să rămână la Curtea de Argeş şi de ce nu să fie investiţi pentru construcţia altor locuinţe pentru tineri”.
  • Alina Soare, coafeză, 31 de ani: „Locuiesc de mai bine de cinci ani la parterul unui bloc A.N.L de pe strada Unirii şi am avut mereu probleme cu pereţii crăpaţi şi canalizare. Preţul mi se pare extraordinar de mare. Eu pe ce să dau un miliard şi jumătate? Pe pereţi crăpaţi?”
  • Cătălin D., muncitor, 34 de ani: „Am văzut şi eu preţurile care s-au stabilit. Eu cred că sunt mult prea mari pentru noi şi sunt peste posibilităţile noastre. Dacă am avea bani am cumpăra apartamentele. Nu vedeţi că lumea nu mai are bani. Mai ales aici la noi sunt mulţi şomeri şi oamenii nu au cum să strângă o asemenea sumă. Ar fi bine să putem achita în rate”.
  • Alexandru Nistor, şofer, 24 de ani: „Mă gândeam şi eu să depun actele pentru a obţine o locuinţă A.N.L, dar am auzit că aceste formalităţi sunt foarte dificil de rezolvat. Şi acum la preţul aceste de un miliard jumătate nu mai are rost. Eu de unde să iau banii ăştia? Noi de abia ne descurcăm de pe o lună pe alta. Ar fi o soluţie să le plătim în rate”.
  • Marian Păuna, mecanic, 53 de ani: „Am încercat şi eu să îmi ajut băiatul să îşi poată cumpăra o garsonieră, dar acum la preţul acesta e foarte greu. În Curtea de Argeş salariul este 600- 800 de lei şi e greu să te descurci cu banii ăştia. Dacă va face un împrumut va trebui să plătească 20 de ani, dacă nu chiar mai mult. Toată viaţa va fi dator”.
  • Nelu D., muncitor, 28 de ani: „Eu nu am de unde să iau banii ăştia. O soluţie ar fi un credit pe câţiva ani, dar acum cu criza asta împrumuturile nu se mai acordă aşa uşor. Încă ceva, apartamentele nu sunt chiar aşa de bine făcute cum ar trebui”.
  • Cristi Ionaşcu, inginer, 37 de ani: „Am citit în ziarul dumneavoastră preţurile stabilite de autorităţile locale pentru locuinţele A.N.L.. Dacă mă gândesc la suprafeţele garsonierelor şi apartamentelor din aceste blocuri, preţul pare corect, dar dacă mă gândesc la materialele folosite, la modul cum au fost construite şi mai ales la defecţiunile apărute, atunci preţul mi se pare destul de mare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email