9 morţi şi 25 de răniţi grav în accidente rutiere în primele 4 luni ale anului în Argeş

În primele patru luni ale anului 2022, pe teritoriul județului Argeș s-au produs 29 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 9 persoane și rănirea gravă a 25 de persoane, potrivit IPJ ARgeş.

Unul dintre aceste accidente, soldat decesul unei persoane, a avut drept cauză consumul de alcool la volan.

Poliţiştii argeşeni trag un semnal de alarmă – „Alcoolul produce anumite modificări în organismul uman, care afectează capacitatea de acțiune, atenția, conștientizarea, perceperea unui pericol, iar pentru a circula pe drumurile publice în siguranță, este nevoie ca simțurile unui conducător auto să fie treze.

Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier și Codului Penal în vigoare.

(…)Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Astfel, dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lei și 2.900 lei. Ca măsură complementară, se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, fără drept de reducere a perioadei.

Dacă aparatul etilotest va indica o valoare de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară, pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge și va fi întocmit dosar penal, conform art. 336 din Codul Penal.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email