Ieri, la sediul unităţii militare din Curtea de Argeş a avut loc ceremonia militară de plecare în Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” , în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi a şefului Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin. De asemenea, la festivitate au asistat prefectul Gh. Davidescu, subprefectul Adrian Lazăr, primarul Nicolae Diaconu, viceprimarul Costinel Vasilescu şi sute de rude ale celor care, începând de azi, pleacă spre una dintre cele mai periculoase zone de pe glob, provincia Zabol din Afganistan.
La orele 11 fix, ceremonia a început pe stadionul din incinta unităţii militare. Peste 800 de uniforme noi au stat aproape două ore în ger, nemişcate, au dat onorul, au ascultat discursurile îmbărbătătoare ale şefilor, au defilat, au răspuns salutului, au salutat drapelul şi au ascultat, le fel de nemişcaţi, imnul naţional. Discursurile ministrului Oprea, ale amiralului Marin, ale comandantului unităţii, colonelul Ionescu, au fost pe acelaşi calapod. Ţara e mândră că îi are pe aceşti soldaţi, că misiunea lor e foarte importantă, că cele mai înalte oficialităţi ale ţării sunt alături de ei.
27 de luptătoare
Printre caschetele aşezate perfect pe creştete se zăreau şi plete, blonde sau brunete, care scăpau de strânsoarea beretei. Erau cele 27 de „vânătoare” de munte care pleacă, tot începând de azi, în acelaşi loc extrem de periculos de pe glob. Locotenentul Laura Popa (foto) este una dintre ele. Are 28 de ani, şi doi ochi albaştri în care am citit, ieri, curiozitate, o uşoară nervozitate, poate şi puţină teamă, dar, cu siguranţă, multă mândrie. „Soţul meu e civil, aşa că rămâne acasă. Eu am în subordine 25 de oameni pe care nu puteam să-l las să plece fără mine. Sunt convinsă că o să fie bine şi că o să ne întoarcem cu bine, toţi”, am aflat de la tânărul locotenent. „E important şi pentru cariera mea această misiune”, completează lt. Laura Popa lista motivelor pentru care pleacă în Afganistan. Fiecare dintre cele 27 de femei are măcar câte o motivaţie de acest gen – carieră, datorie, onoare. Şi bani.
Înapoi la locul coşmarului
La ultima misiune pe care vânătorii de munte au executat-o în Afganistan, trei cadre militare au fost rănite, iar un militar a murit. Cei trei supravieţuitori pleacă din nou. „Plec să îmi servesc ţara, m-am recuperat bine, nu mai am probleme de sănătate. Sunt şi motive financiare printre cele care m-au determinat să plec din nou”, mărturiseşte, vizibil emoţionat, unul dintre cei care au fost răniţi. În ultima misiune la care a luat parte nu a primit banii decât pentru o lună, apoi a fost rănit şi a stat multe luni prin spitale….
„Suntem mândri de voi şi vă spun atât – aveţi grijă unul de celălalt. Aveţi o misiune importantă. Armata română este unul dintre cei mai buni ambasadori ai României”, a spus ministrul Gabriel Oprea de la tribună şi printre oameni. Unul dintre cei care asistau la ceremonie, civil, nu soldat, l-a întrebat scurt pe ministru „Când va avea şi Armata noastră dotarea pe care o merită?!” Oprea i-a mărturisit că va merge cu preşedintele Băsescu în Afganistan şi le vor duce militarilor 12 maşini americane „în care nu a murit nimeni niciodată”. Argeşeanul s-a cam mirat de mărturiile ministrului, dar nu l-a mai întrebat nimic. Îngheţase şi el de frig.
Misiunea va dura şase luni, iar plecările se vor face începând de astăzi. Militarii vor ţine legătura cu familiile prin Internet şi telefon. Zona în care merg e în munţi, iar în tabără vor găsi americani. E cam frig acolo, cam ca la noi în iernile geroase, iar băştinaşii sunt periculoşi. Ai noştri sunt caractere tari şi se vor întoarce cu toţii cu bine acasă. Este credinţa şi speranţa tuturor.