700.000 de persoane cu handicap beneficiază de Legea Drăghici

Miercuri a apărut în Monitorul Oficial al României Legea nr. 67/2014 pentru modificarea și completarea art. 59 din Legea nr. 448/2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a cărei iniţiator unic sunteţi. Cum îmbunătăţeşte această lege cadrul legislativ în domeniu?
– Sunt bucuros că s-a încheiat tot parcursul legislativ al acestei legi şi că în sfârşit prevederile ei sunt de acum în vigoare şi produc efecte. Potrivit Legii nr. 67/2014 persoanele care au un handicap ireversibil nu vor mai fi chemate la reevaluările periodice de către comisia de evaluare, decât în două cazuri:  când situaţia medico-psiho-socială a persoanei s-a agravat şi atunci, evident, este nevoie de o reevaluare, iar al doilea caz se referă la existenţa unor suspiciuni justificate cu privire la corectitudinea acordării certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap cu termen permanent.
Ce a stat la baza iniţierii Legii Drăghici?
– În primul rând, semnalul de alarmă a fost dat de cetăţenii care s-au plâns la birourile parlamentare din teritoriu în legătură cu abuzurile la care erau supuşi. Rechemarea lor periodică la evaluare era într-adevăr absurdă. Când este vorba de un handicap ireversibil nu mai ai ce să reevaluezi. Ştiţi foarte bine că şi mass-media a fost o portavoce în acest sens. Nu sunt puţine cazurile prezentate de presă. La un moment dat am avut senzaţia că sunt nişte strigăte de disperare pe care nu le aude nimeni. Atunci m-am decis să iniţiez această lege, cu atât mai mult cu cât şi pe canalul instituţional oficial s-a emis necesitatea schimbării legii. Mă refer Raportul special al Avocatului Poporului privind protecţia persoanelor cu handicap emis luna mai 2013.  În acest raport, se cerea în mod expres această schimbare legislativă.
Câte persoane beneficiază de această lege?
– Din datele puse la dispoziţie de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în România sunt aproape 700.000 de persoane cu handicap adulte, dintre care 460 000 au certificat de handicap permanent.
Ce alte legi mai pregătiţi în Parlamentul României?
– Mai am în lucru două iniţiative legislative, care au trecut de votul din Senat şi de comisiile sesizate pentru avize din Camera Deputaţilor, urmând ca în perioada următoare să intre la dezbaterile pentru rapoarte.
Este vorba despre propunerea legislativă privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităților sărace prin care doresc crearea un mecanism interinstituţional de sprijin şi facilităţi pentru acestea şi propunerea legislativă privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a cărei  adoptare ar face ca România să se alinieze la normele europene referitoare la finanţarea partidelor, respectând recomandările GRECO, şi se va asigura astfel o mai mare transparenţă, fiind eliminate fraudele în acest domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email