70% din cei 150 de kilometri de pârtii de schi realizaţi prin proiectul „200 de zile cu zăpadă pe an” vor fi în Argeş

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil, Munții Făgăraș (200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în Masivul Făgăraș)” a intrat pe lista priorităţilor care vor primi finanţare, conform unei hotărâri de guvern.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI)  Monte-Făgăraș-Bâlea-Capra s-a infiinţat in 2010 Cu scopul de a maximiza potenţialul turistic al regiunii comunelor Cârţișoara și Arefu, spune vicepreşedintele acestei ADI, Vasile Sava, fostul primar al comunei Albeştii de Argeş. Pe site-ul ADI, proiectul este grandios.

„Proiectul îşi propune să ofere o sursa de venit sustenabilă pentru comunităţile locale prin atragerea în medie a 20.000 turiști pe zi 365 de zile pe an, oferirea de servicii de turism la standarde europene și realizarea unui domeniu schiabil care să permită pregatirea sportivilor la standarde adecvate.(…)

Pe zona montană situată între altitudinile de 700m si 2500 se vor amenaja facilităţi pentru activităţi de iarnă inclusiv Ski alpin 150 km, fond şi de tură 200km, sanie, etc. La baza pârtiilor în zona de la cota 700m se va dezvolta o zonă de tabară de bază, de aici plecând primele faciliţăti de transport pe cablu și se vor amenaja zone apres-sky care includ atât locuri de servit masa, baruri, cât și o zonă de spa și magazine. Magazinele vor vinde echipament montan, de ski cât și produse locale si alimentare. Parcările de aici vor fi monitorizate și dotate cu sisteme moderne de recuperare a energiei plus multe alte dotări. (…)

Între zona de cazare și zonele de la baza muntelui se va asigura transport public, electric, intenţia fiind ca turiştii cazaţi să vină la pârtii folosind transportul public, nefolosind mașinile proprii și să le parcheze in zona pensiunilor și parcările ce vor fi amenajate. Pentru a asigura o continuitate a afacerilor 365 zile pe an se va amenaja zona pentru a atrage un flux de turisti uniform distribuit pe durata sezoanelor”, se arată în prezentarea proiectului de pe site-ul oficial.

Primarii argeşeni nu prea cooperează

Vicepreşedintele Vasile Sava spune că s-au făcut paşi mari şi importanţi, dar unii dintre primarii comunelor din Argeş  care au derat la ADI nu sunt prea cooperanţi. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale iar primarii nu au venit”, ne-a spus acesta. Comunele din nordul judeţului (Albeşti, Cicăneşti, Valea Iaşului, Arefu, Sălătrucu) au teren în zona în care se vor construi staţiunile turistice, staţiuni despre care se spune că erau în proiect încă din anii ’60. „Noi, la Argeş, mai avem un avantaj – 70% din pârtiile de schi ar fi pe teritoriul nostru”, precizează Vasile Sava. Acum, se lucrează la o strategie de dezvoltare durabilă pentru zona vizată, strategie care urmează să fie gata peste câteva săptămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email