60 de miliarde, banii necesari la Curtea de Argeş pentru persoanele cu dizabilităţi

Reprezentanții Centrului pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități spun, într-un comunicat de presă, că Ministerul de Finanțe nu a alocat, în proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilități, subliniind că documentul arată că responsabilitatea e a autorităților locale care, însă, nu vor avea banii necesari.

La Curtea de Argeş, cheltuiala cu indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi cu salariile asistenţilor personali se ridică la 60 de miliarde în acest an, spune directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. „Conform legii vechi, 90% din sumă venea de la bugetul de stat, iar 10% din bugetul local”, ne-a spus directorul Florescu. Suma este mare, şi nu se ştie acum dacă Municipalitatea îşi va permite cheltuiala. „Vom vedea cum stăm după promulgarea legii bugetului, ce procent ni se va da din impozitul pe venit. Dacă vom primi 60% ne descurcăm”, a mai spus Gheorghe Florescu.

Nu se ştie ce bani intră în buget din salariile constructorilor

O altă necunoscută este suma care va intra în buget de la firmele din construcţii, unde angajaţii au crescut salariile. Salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor este, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în cuantum de 3.000 de lei. Acesta se acordă numai pentru anumite domenii de activitate. Taxele datorate statului pentru suma de 3.000 de lei sunt: contribuția la pensii (datorată de salariat): 638 lei (21,25%), contribuția la muncă (datorată de angajator): 10 lei (0,3375%). Pentru domeniul construcțiilor, salariul minim brut diferențiat este scutit de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate, iar contribuția la pensii și contribuția la muncă se achită în cuantum redus.

„Nu este foarte clar ce înseamnă pentru bugetul local reducerile din construcţii care au intrat în vigoare de la începutul anului. Intră aici construcţii, betoane, cărămidă, lemn pentru construcţii”, afirmă directorul economic al Primăriei. La Curtea de Argeş sunt înregistrate multe firme care au aceste coduri CAEN, iar directorul economic al Primăriei nu poate să facă acum nici măcar un calcul aproximativ referitor la reducerile din aceste domenii, reduceri care vor afecta bugetul local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email