6 consilieri locali şi-ar putea pierde mandatele

Noile reglementări legale referitoare la alegerea consilierilor locali şi judeţeni precum şi la Statutul aleşilor locali, publicate recent în Monitorul Oficial, ar putea produce un adevărat uragan la Curtea de Argeş, aproape jumătate dintre aleşi fiind în pericol să-şi piardă mandatele.

Cele mai importante modificări aduse Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală și Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt următoarele:

preşedintele consiliului județean nu mai este ales prin vot uninominal, urmând a fi ales de către consiliul județean dintre membrii săi. În acest scop, numărul consilierilor județeni a crescut cu unul.

 – eliberarea din funcție a președintelui și vicepreședinților consiliului județean se poate face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor județeni în funcție;

– pentru schimbarea din funcție a viceprimarului nu mai este suficient votul majorităţii consilierilor în funcție, fiind necesar un cvorum de două treimi din numărul acestora.

De asemenea, în toate cazurile de încetare a mandatului de consilier local sau județean înainte de expirarea duratei normale, consiliul local sau județean adopta o hotărâre prin care lua act de situația apărută și declară vacant locul consilierului în cauză. În situația în care consilierul își pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales, la sesizarea acestora din urmă, prefectul emite ordin de încetare a mandatului și declară vacant locul de consilier local sau județean.

Cine decide

La Curtea de Argeş situaţia poate fi extrem de interesantă. Patru consilieri aleşi pe listele USL, propuşi de PNL, Gheorghe Iordăchescu, Gheorghe Popa, Ioan Ghiţă şi şi viceprimarul Cristian Mitrofan, riscau să-şi piardă mandatele dacă PNL sesiza Prefectura. Cu unul dintre ei situaţia e rezolvată deja. Ioan Ghiţă, incompatibil definitiv, nu mai este consilier local din luna mai, dar rămân ceilalţi trei.

În plus, Luca Căruntu, care şi-a pierdut calitatea de membru al partidului care l-a pus pe liste, PPDD, ar putea avea aceeaşi soartă. Nici fostul său coleg de partid, Mihăiţă Nastea, nu o duce prea bine din acest punct de vedere, pentru că este preşedintele PLR Curtea de Argeş.

Într-o situaţie asemănătoare este şi Vasile Sabie, ales pe listele Alianţei pentru Argeş şi Muscel, propus de PDL, acum membru al PSD.

 

Dacă PNL şi PPDD vor sesiza Prefectura, cei şapte consilieri ar trebui să se retragă, în locul lor urmând să intre următorii de pe liste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email