Începând de astăzi, elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat sau cei care nu au intrat în testări din cauza corigenţelor vor putea să demonstreze că de această dată sunt mai bine pregătiţi. Sesiunea de toamnă a examenului de maturitate va debuta astăzi cu prima probă orală, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română.
Potrivit calendarului acestei sesiuni, în 19-21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 20-21 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 22-23 august – evaluarea competenţelor digitale. Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 27 august de Limba şi literatura maternă, 28 august – proba obligatorie a profilului şi 30 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Două centre de examen în municipiul nostru
La nivelul municipiului nostru, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş (ISJ) a stabilit două centre de examen pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalureat din acest an. Astfel, cei 579 de candidaţi preconizaţi din Curtea de Argeş, Domneşti şi Corbeni care s-au înscris la bac, vor susţine probele scrise în următoarele instituţii de învăţământ:
1 Centrul de examen de la Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, 327 candidaţi preconizaţi – unităţi şcolare arondate: Liceul Tehnologic Auto – 176 de elevi din seria curentă şi 28 de candidaţi din seriile anterioare; Liceul tehnologic „Ferdinand I” – 57 de elevi din seria curentă şi 21 de candidaţi din seriile anterioare; Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” Domneşti – 34 de elevi din seria curentă şi 11 candidaţi din seriile anterioare;
2 Centrul de examen de la Liceul Tehnologic Forestier, 252 candidaţi preconizaţi – unităţi şcolare arondate: Şcoala gimnazială Corbeni – 2 candidaţi din seriile anterioare; Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” – un elev din seria curentă şi candidat din cea anterioară; Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă” – 3 elevi din seria curentă şi 4 candidaţi din seriile anterioare; Liceul „Constantin Dobrescu” – 53 de elevi din seria curentă şi 26 de candidaţi din seriile anterioare; Liceul Tehnologi Forestier – 53 de elevi din seria curentă şi 109 candidaţi din seriile curente.
Cine trebuie să plătească taxă pentru susţinerea examenului
Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Însă, de la a treia încercare, elevii trebuie să plătească o taxă de participare la probele pe care le susţin. Valoarea taxei de înscriere pentru o nouă sesiune, stabilită de Ministerul Educaţiei pentru acest an, este de 230 de lei pentru susţinerea tuturor probelor, lăsând la alegerea inspectoratelor şcolare cât trebuie să scoată din buzunar candidaţii care vor să repete examenul la o singură probă.
Măsuri suplimentare de ordine pentru a doua sesiune a Bacalaureatului
Poliţiştii argeşeni vor asigura măsuri suplimentare de ordine publică pentru perioada desfăşurării celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, care începe astăzi. Astfel, unităţile de învăţământ care sunt centre de examen vor fi incluse în itinerariile de patrulare, în special pe timpul plecării şi sosirii candidaţilor şi a însoţitorilor acestora. Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, poliţiştii vor acţiona în zona adiacentă instituţiilor de învăţământ pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. De asemenea, poliţiştii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor