54 de ani de funcţionare a centralei hidroelectrice de la Căpăţâneni

Proiectul de retehnologizare, amânat de doi ani

În luna iunie Centrala hidroelectrică de la Căpăţâneni sărbătoreşte 54 de ani de existenţă. La împlinirea unei jumătăţi de secol, în 2016, a avut loc o festivitate mare, condusă de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica la vremea aceea.

În 2017, Hidroelectrica anunţa licitaţia de 82 de milioane de euro pentru  retehnologizarea centralei de la Căpăţâneni. Acea licitaţie a fost anulată, pentru că s-au primit doar oferte neconforme, iar o nouă licitaţie a avut loc un an mai târziu, numai că nu s-a finalizat nici până azi.

Hidrocentrala Vidraru a fost pusă în funcţiune  pe 9 decembrie 1966 şi utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 de kilometri lungime. În cei  5 ani şi jumătate în care s-a construit hidrocentrala, s-au excavat 1.768.000 de metri cubi de rocă, din care aproximativ un milion de metri cubi din subteran, s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton, din care 400.000 de metri cubi în subteran, şi s-au montat 6.300 de tone de echipamente.

Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 46 de milioane de metri cubi, din care 320 de milioane  reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Este unul de beton cu dublă curbură, brăzdat de galerii. Cel mai spectaculos ele­ment al amenajării Vidraru este barajul cu acelaşi nume.

Barajul Vidraru, al cincilea în Europa la momentul inaugurării

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control, potrivit site-ului Hidro­electrica.

Barajul are o grosime de 6 metri la coronament şi de 25 de metri la bază. Centrala subterană este formată din patru turbine, fiecare de câte 55 MW. Astfel, cu o capacitate de 220 MW, centrala Vidraru reprezintă circa 4% din capacitatea totală a Hidroelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email