500 de oameni la parastasul de 40 de zile de la moartea Regelui Mihai

Peste 500 de oameni au participat sâmbătă la parastasul de 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a regelui Mihai I al României. Ceremonia religioasă a fost oficiată de IPS Calinic Argeşeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, care a venit însoțită de ASR Principele Radu și Principesa Maria. De asemenea, prezent la eveniment a fost şi nepotul regelui, Nicholas Medforth-Mills, împreună cu logodnica să Alina Maria Binder.

La finalul ceremonialului, Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Calinic Argeşeanul a vorbit despre cei patru regi ai României punând accent pe viața ultimului monarh, „Mihai ascetul”, care a fost nevoit să munceasă pentru a-și întreține familia. „Regele Mihai este regele simbol, nu numai al răbdării şi al speranței, dar este regele care a trecut prin paia sau văzduhul unui ascetism. Regele Mihai, românul rege și regele român. Când ne gândim la regele Mihai ne gândim la biruință, la înviere, ne gândim că nu am mai avut un rege atât de răbdător, și atât de nădăjduitor ca regele Mihai I al României. Aici, la Argeș, rugăciunile nu vor înceta pentru domnitorii țării românești, cât și pentru regii României!”, a spus ÎPS Calinic.

Semne de reconciliere

Membrii Familiei Regale reuniți în catedrala arhiepiscopală de la Curtea de Argeș au făcut primul semn de reconciliere. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principesa Maria s-au îmbrățișat cu fostul principe Nicolae, nepotul lor, pe care l-au sărutat pe obraz. În 2015, Regele Mihai l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul monarhic acordat în 2010. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta.

După încheierea slujbei religioase a fost rostită o rugăciune la mormântul regelui Mihai I, aflat în pridvorul noii catedrale arhiepiscopale şi regale, ridicată la intrarea în curtea Mănăstirii Argeșului. Momentul a fost unul privat, în interiorul catedralei având acces doar familia regală. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat atât localnici, cât şi oameni veniţi din alte zone ale ţării, mulţi dintre ei purtând drapele cu stema Casei Regale a României sau portrete ale regelui Mihai I. Reprezentanții Casei Regale au stat de vorbă cu oamenii atât la sosire, cât şi după încheierea ceremonialului religios.

Album cu cele mai impresionante fotografii

De asemenea, prezenți la parastasul de 40 de zile al regelui Mihai I al României au fost și Ion Tucă, Directorul Casei Regale a României și generalul Gelaledin Nezir, actualul șef de cabinet al ministrului Apărării şi cel care a coordonat funerariile reginei Ana și ale regelui Mihai I. Cei doi lucrează în prezent la un proiect de mare anvergură. „Vom face un album cu cele mai impresionante 96 de fotografii de la funeraliile Regelui Mihai. Românii care l-au însoțit pe ultimul drum pe Majestatea Sa Regele Mihai au ocazia să între în istorie. Fiecare dintre ei poate trimite una dintre fotografiile pe care le-a făcut în timpul ceremoniilor. 6 fotografii, câte una pentru fiecare an de viață al Majestății Sale Regele Mihai vor fi prinse într-un album. Fiecare român care a participat și are în memorie aceste imagini și deține o fotografie realizată de el, o poate încărca pe site-ul fotografiepentrurege.studiovideoart.ro. Fotografia trimisă va întră în selecția pentru album. O să facem și un CD” –a explicat directorul Casei Majestății Sale Regelui Mihai, Ion Tucă.

„Mergând cu trenul către Curtea de Argeș ne întrebam cu domnul director Tucă oare ce or vedea oamenii care așteaptă pe peron? Și atunci ne-a venit ideea unui album făcut de oameni pentru oameni. Un album care să fie înmânat tuturor participanților, vorbesc de reprezentanții caselor regale din Europa”, a explicat, general maior Gelaledin Nezir, organizator al funeraliilor din partea Ministerului Apărării Naționale.

Poze mai pot fi trimise până la sfârşitul lunii. Cel mai probabil, albumul va vedea lumina zilei în luna mai a acestui an. Membrii comisiei vor alege cele mai reprezentative 96 de imagini de la funeraliile Regelui Mihai. Selecţia va fi făcută în aşa fel încât toate momentele importante să fie punctate.

 

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email