500 de apeluri la 112 referitoare la prezența urșilor în localități din Argeș în primele 9 luni ale anului

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeș a dat publicității marți raportul de activitate pentru primele nouă luni ale anului.

„În perioada de referință, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeș a recepționat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 un număr de aproximativ 500 de apeluri referitoare la apariția animalelor sălbatice în zonele populate”, se arată în raportul citat.

Acțiunile jandarmilor s-au concretizat în acțiuni de alungare, de tranchilizare, relocare sau de recoltare, însă au fost și situații în care animalele nu au mai fost găsite de efectivele de jandarmi în locurile indicate.

„Pe raza județului nostru, Arefu și Rucăr sunt localitățile cu cele mai multe semnalări ale prezenței ursului în zonele populate, unde jandarmii au intervenit pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, atât în intravilanul cât și în extravilanul acestora.

Comparativ cu anul 2022, când numărul total de apeluri la 112 care semnalau apariția animalelor sălbatice în zonele populate a fost de 282, în anul 2023 se observă o creștere semnificativă a apelurilor, numai în primele 9 luni ale acestui an înregistrându-se peste 490 de apeluri.

De menționat este faptul că în zona Arefu se semnalează, în principal, apariția urșilor “cerșetori”, care așteaptă hrană de la turiști, pe când în zona Rucăr, sunt semnalați urși care pătrund în gospodăriile oamenilor, omorând animale domestice și provocând pagube materiale.

Jandarmeria Argeș recomandă turiștilor care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice să evite contactul cu acestea și, având în vedere faptul că sunt imprevizibile, să nu le hrănească si să nu se apropie pentru a le fotografia”, se mai arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email