500 de ani de la zidirea Mănăstirii

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu Înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, și cu implicarea secretarului de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a organizat zilele trecute, în Cetatea Basarabilor, simpozionul „ Catedrala de la Curtea de Argeș în sărbătoare”.

În anul 1517, Sfântul Voievod Neagoe Basarab termina la Curtea de Argeș  propria sa ctitorie-necropolă, concepută în aceeași parametri ai noutății absolute, rezultând un giuvaer al artei ortodoxe. Trăsăturile arhitecturale neobișnuite și ornamentele bisericii au determinat de timpuriu tentative de stabilire a originilor și de identificare a modelelor care au inspirat ctitoria domnească – unicat în peisajul medieval valah.

Deși nu se păstrează un document anume în acest sens, se presupune că prezența Domnitorului Sfânt, Neagoe Basarab, la Curtea de Argeș, la 17 august 1512, ar fi legată tocmai de începerea zidirii măreței catedrale. De-a lungul timpului, sfântul lăcaș de închinare a avut parte de mai multe restaurări și consolidări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email