50 de ani de la înfiinţarea Batalionului 33 Vânători de Munte POSADA

Pe 1 iunie 1969 s-a înfiinţat Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte „Posada”, dislocat în oraşul Curtea de Argeş, iar la 20 octombrie 1969 i s-a înmânat drapelul de luptă. Acum, Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada” face parte din elita armatei României fiind structură pusă la dispoziţia NATO/UE încă din anul 2006, şi având la activ o misiune în teatrul de operaţii Irak (2005) şi 3 misiuni în teatrul de operaţii Afganistan (2007,2010,2012).

Drapelul de luptă al Batalionului a fost decorat Preşedintele României cu ordinele „Virtutea militară în grad de cavaler cu însemn pentru militari de război” şi  „Virtutea militară în grad de ofiţer cu însemn  pentru  militari de război”. Pentru modul exemplar de executare a misiunilor drapelul de luptă a fost înnobilat cu „Emblema de onoare a Forţelor Terestre”, „Emblema de onoare a Statului Major General” şi „Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război”, potrivit site-ului Ministerului Apărării.

Pe 24 mai Batalionul sărbătoreşte 50 de ani de existenţă şi marchează evenimentul printr-o serie de manifestări. Astfel, între orele 11,00 şi 13,00 sunt programate ceremonialul de decorare a drapelului, alocuţiuni, acordarea de distincţii militare, defilarea Batalionului, vizitarea sălii de tradiţii militare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email