45 de ani de la înfiinţarea Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”

A fost un sfârşit de săptămână plin pentru militarii Batalionului 33 Vânători de Munte Posada. Aceştia i-au comemorat pe eroii căzuţi la datorie de-a lungul timpului printr-o ceremonie care s-a desfăşurat la Cimitirul Eroilor din municipiul nostru, cu prilejul Înălţării Domnului. Apoi, vineri, militarii au participat la o festivitate în cadrul căreia au sărbătorit 45 de ani de la înfiinţarea Batalionului 33 Vânători de Munte Posada.
Ziua Eroilor marcată şi la Curtea de Argeş
Ziua Eroilor a fost marcată şi în municipiul nostru printr-o serie de manifestări organizate de Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”. Astfel, Monumentul Eroilor din Curtea de Argeş a devenit locul unde, preţ de câteva minute, argeşenii şi-au adus aminte de eroii neamului. Festivitatea militară a început cu prezentarea onorului, trecerea în revistă a detaşamentului şi intonarea Imnului Naţional al României. Apoi, a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului căzuţi la datorie de-a lungul timpului, ce a fost oficiată de preoţii invitaţi. Apoi, reprezentanţii adminsitraţiei publice locale, cei ai formaţiunilor politice din municipiu, dar şi mai mulţi elevi de la unităţile de învăţământ din Curtea de Argeş au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor.
Moment istoric pentru militarii argeşeni
Moment istoric pentru cadrele Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”. Unitatea militară din municipiul nostru a împlinit 45 de ani de existenţă, iar, vineri, în prezenţa unor înalţi şefi ai armatei române şi ai autorităţilor locale, a avut loc o ceremonie pentru marcarea importantului eveniment. Deşi iniţial festivitatea ar fi trebuit să se desfăşoare pe platoul de la Biserica Domnească, vremea capricioasă a dat peste cap planurile organizatorilor. Astfel, printr-o decizie de ultim moment, ceremonia s-a desfăşurat în sala de sport a municipiului. La eveniment, alături de comandatul Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, lt.col. Florin Corneliu Şoltuz, au participat gen. de brigadă Cătălin Tomescu, comandat Divizia 1 Infanterie „Dacica”, gen. brigadă Cristinel Cernea, reprezentant Şeful de Stat Major al Forţelor Terestre, col. Tudorică Petrache, comandat Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, primarul Nicolae Diaconu, viceprimarul Cristian Mitrofan, reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Posada”, dar şi părinţii, soţiile şi copiii militarilor.
„Suntem străjeri ai crestelor Carpaţilor Meridionali”
Manifestările au debutat cu prezentarea onorului şi raportului reprezentantului eşalonului superior, după care a fost citit ordinul şefului Statului Major al Forţelor Terestre. Apoi, comandatul unităţii sărbătorite a prezentat un scurt istoric al Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, după care a vorbit despre misiunile la care au participat militarii argeşeni. „Această zi are o semnificaţie aparte, ca urmare a faptului că noi, Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, suntem străjeri ai crestelor Carpaţilor Meridionali şi reprezentăm la acest moment o structură militară de elită prin misiunile la care am participat, în Irak şi Afganistan. Profesionalismul militarilor pe care îi am în subordine a fost demonstrat în aceste misiuni de care am pomenit, dar şi în cadrul exerciţiilor pe care le-am desfăşurat în teritoriul naţional sau în cel al ţărilor membre NATO. Le urez militarilor sănătate, putere de muncă, concentrare, pentru putea îndeplini ordinele, sarcinile şi instrucţiunile şi vreau să mă înclin în faţa familiilor acestora pentru răbdarea, înţelegerea restricţiilor prin care noi trecem, pentru a putea îndeplini menirea noastră de oşteni în slujba ţării”, a declarat Florin Corneliu Şoltuz.
De asemenea, la rândul său, primarul Nicolae Diaconu a ţinut să îi felicite pe militari argeşeni pentru modul în care şi-au făcut datoria în misiunile la care au participat în afara graniţelor ţării. „Vreau să vă aduc salutul Consiliului Local şi al comunităţii locale şi să vă urez multă sănătate, bucurie şi linişte familiilor dumneavoastră. Suntem mândrii de activităţile pe care le-aţi desfăşurat de-a lungul timpului atât în afara ţării, cât şi în cadrul comunităţii locale. La mulţi ani!”, a declarat edilul.
Soldaţii căzuţi la datorie nu au fost uitaţi de camarazii lor
Festivitatea a continuat cu un moment extrem de emoţionant, şi anume Executarea apelului solemn. În cadrul acestui moment au fost amintiţi militarii din cadrul Batalionului 33 Vânători de munte „Posada” căzuţi la datorie, respectiv: Aurel Marcu, Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciubotaru şi Paul Caracudă. În momentul în care numele acestora a fost strigat de comandantul batalionului, militarii au strigat cu toţii „Căzut la datorie”, moment în o parte din cei prezenţi au izbucnit în plâns.
La finalul evenimentului s-au acordat plachete şi diplome aniversare cadrelor militare în activitate, celor în rezervă, dar şi oficialităţilor locale. Pentru că festivitatea s-a desfăşurat în sala de sport, iar spaţiul a fost restrâns, militarii nu au mai defilat, însă au fost aplaudaţi de toţi cei prezenţi, care le-au urat tradiţionalul „La Mulţi Ani!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email