365 de zile in tablourile Ioanei Duta


Ioana Teodora Duţă are 19 ani, dar este o tânără care ştie ce vrea de la viaţă. Ioana este fiica binecunoscutului artist plastic Traian Duţă. Artista pictează de la vârsta de 4 ani, iar prima lucrare a fost numită de tatăl său „Don Quijote”. Până acum, tânăra a pictat sute de lucrări, unele dintre ele regăsindu-se în colecţii particulare din Franţa, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Polonia şi România. Pe data de 13 februarie anul trecut, când a împlinit vârsta majoratului, Ioana a hotărât să realizeze un proiect mai puţin obişnuit. Ea va picta câte un tablou pe zi, timp de un an de zile, până când va împlini 19 ani. Ideea aceasta i-a fost inspirată de Picasso, care spunea undeva că un jurnal intim poate fi ţinut şi prin pictură. „M-am gândit mult la ce a spus Picasso şi cred că un jurnal pictat e frumos. Eu mă exprim mai bine prin pictură şi aşa m-am decis să încep acest proiect. La sfârşitul celor 365 de zile, tablourile vor arăta cum a fost anul acesta pentru mine. Vreau ca tablourile să vorbească de la sine despre mine şi despre primul an în care am fost majoră”, a spus tânăra artistă, care îşi aminteşte foarte bine de prima lucrare făcută în cadrul acestui proiect.

„Am vândut jumătate din lucrări”

 „Primul tablou pe care l-am făcut are o semnificaţie aparte. L-am intitulat „ Eve”. Sunt primele trei femei, trei Eve, asta am vrut să simbolizeze. Chiar sunt mulţumită de cum a ieşit”, a povestit Ioana. La sfârşitul acestei săptămâni proiectul Ioanei Duţă se va încheia. La Casa de Cultură „George Topârceanu” va fi organizată expoziţia care va cuprinde toate lucrările realizate de artistă pe parcursul unui an de zile. „Cred că voi expune mai multe lucrări. Dintre acestea aproximativ jumătate am reuşit să le vând. Am vândut lucrări atât cât să pot continua proiectul. Pentru un tablou cheltui în medie aproximativ 1.500 de lei pentru pânză, culori, pensule. Au fost cumpărate lucrări atât de oameni obişnuiţi cât şi de străini sau reprezentanţii unor instituţii de cultură printre care Casa de Cultură „George Topârceanu” sau Muzeul Municipal Curtea de Argeş. Cristian Mitrofan, directorul Casei de Cultură s-a arătat foarte încântat de faptul că instituţia pe care o conduce are şansa să găzduiască această expoziţie.

„Lucrez şi o săptămână la un tablou”

„Sunt foarte fericit că Ioana a reuşit să ducă la capăt acest proiect extraordinar. Chiar şi eu voi investi personal în ea. Voi achiziţiona câteva lucrări pentru mine şi pentru Casa de Cultură. Ştiu că este şi ziua de naştere a Ioanei şi pe această cale vreau să îi urez şi eu La Mulţi Ani. Fac o invitaţie tuturor iubitorilor de cultură din Curtea de Argeş, şi nu numai, să fie prezenţi vineri la acest vernisaj”, a spus Cristian Mitrofan. Dacă la începutul proiectului Ioana picta câte un tablou pe zi, acum artista lucrează chiar şi câteva zile pentru realizarea unuia. „La început eram mulţumită de cum arătau lucrările mele, dar cu timpul pot spune că au crescut şi pretenţiile mele. La unele tablouri lucrez chiar şi o săptămână sau două. Vreau ca lucrările să arate foarte bine şi acord timp din ce în ce mai mult pentru realizarea lor”, a spus Ioana Duţă.

„Portretul surorii mele este important pentru mine”

 Deşi lucrările sale abordează foarte multe teme, artista are câteva lucrări la care ţine foarte mult. „Îmi place să desenez portrete, naturi statice şi pot spune că toate lucrările pe care le-am făcut înseamnă foarte mult pentru mine. Însă, există o lucrare la care am pus mult suflet. Am făcut portretul meu, dar şi pe cel al surorii mele. Cred că pentru mine aceste lucrări sunt cele mai importante”, a spus artista. Vara acestui an va fi una deosebit de importantă pentru Ioana. Ea se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat şi apoi pentru admiterea la facultate. „Pentru mine este foarte important să fiu admisă la facultate. Nu consider că este vreo diferenţă între ceea ce fac şi facultatea pe care îmi doresc să o urmez. Vreau să cred că lucrurile se vor completa reciproc. Vineri la expoziţie vor participa profesorii mei de atelier, dar şi personalităţi din Curtea de Argeş şi Piteşti”, a spus Ioana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email