300 de sinistraţi la Valea Danului

Ieri a fost ziua comunei Valea Danului, dar sătenilor şi primarului Vasile Dina nu prea le-a ars de sărbătoare după inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute. O furtună teribilă care a avut loc în noaptea de joi spre vineri le-a dat viaţa peste cap locuitorilor satului Verneşti al comunei Valea Danului.
Vasilica Pleşa are 75 de ani şi nu a mai văzut niciodată o aşa vijelie. „S-a întrerupt curentul şi stăteam aşa în casă, singură. Am auzit un vuiet mare şi m-am speriat foarte rău. Ploua tare, tuna şi fulgera de ziceai că cine ştie ce se întâmplă”, ne-a povestit femeia care locuieşte singură. „Aveam în grădină nişte capre cu fân pe care le vândusem. Am ieşit afară din casă şi nu mai erau. M-am gândit  – să ştii că a venit şi le-a luat cel căruia le vândusem, dar când m-am uitat mai bine le luase apa”, plângea ea.
Sătenii din Valea Danului spun că problemele cele mai mari pe care le-au avut sunt cauzate de fostul primar, Vasile Nica. Acesta ar fi construit podeţe şi poduri fără autorizaţie, fără să respecte minimele norme, podurile au fost blocate imediat de viitură, iar apele au luat grajduri şi alte anexe gospodăreşti.
Animale moarte printre dărâmături
Cea mai lovită familie a fost familia Popa, care a rămas fără nimic. „Băiatul meu dormea în camera lui când a simţit că se înalţă cu patul. Intrase apa în casă peste el. A venit la mine şi mi-a spus că trebuie să ieşim. Am urcat aproape pe pereţi în pod şi am stat acolo temându-ne că ne ia apa şi murim”, ne-a povestit Maria Popa. Casa lor este o ruină acum, hainele pline de mâl sunt înşirate pe gard şi nu mai au de niciunele. „Maşina de spălat, aragazul, frigiderul, toate s-au dus. Tot, tot, nu mai avem o pernă”, îşi frângea mâinile femeia.
Viitura a luat grajdul şi bucătăria de vară şi le-a mutat câteva sute de metri mai jos. Calul a fost găsit mort între nişte buşteni aduşi de ape, dar porcul, vaca, viţelul şi găinile erau undeva, sub mormanul care fusese adăpost pentru ele.
Nuntă în pericol
O nuntă programată pentru sâmbătă seara era în pericol vineri, pentru că mâncarea pregătită acasă, pe un mal al pârâului Valea Danului, cel care a făcut atâta rău, nu putea fi dusă la Căminul Cultural, pe malul celălalt.
„Ne organizăm şi vedem ce putem rezolva. O să reparăm pe cheltuiala Primăriei două camere din casa familiei Popa, ca să aibă unde să stea. Am adus două dormeze, oamenii îi vor ajuta  cu ce pot”, ne-a spus primarul Vasile Dina.
Zeci de gospodării inundate şi sute de animale moarte
Din raportul operativ întocmit de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Valea Danului reiese că, în urma precipitaţiilor abundente şi a revărsării pârâului care traversează localitatea, au fost sinistrate 300 de persoane, dintre care 250 în satul Băniceşti şi 50 în zona Herişani. În urma inundaţiilor au murit înecate două bovine, şase porci, 80 de iepuri şi peste 150 de păsări. Au fost inundate nouă case şi 14 anexe gospodăreşti, iar şapte anexe au fost distruse, pagubele ridicându-se la 30.000 de lei. Apele au distrus şi două poduri peste pârâul Valea Danului, alte opt poduri fiind afectate parţial. Conform raportului, opt punţi pietonale au fost luate de viitură, iar patru kilometri de drumuri comunale au fost afectate, prin spălarea de balast şi formarea de făgaşe adânci. Au mai fost inundate 12 hectare de teren arabil şi 12 fântâni, au fost avariate două conducte de alimentare cu apă şi canalizare şi au fost distruse câteva grădini de legume. Potrivit primarului Vasile Dina, staţia de epurare din satul Verneşti, care încă nu a fost dată în funcţiune, a fost grav afectată chiar înainte de recepţia finală.
Inundaţiile au afectat mai multe localităţi din judeţ
Probleme s-au înregistrat însă şi în alte localităţi ale judeţului. Conform unei situaţii întocmite de Instituţia Prefectului Argeş, fenomenele meteorologice au afectat 15 case, 15 curţi şi 45 de anexe gospodăreşti din patru comune. De asemenea, au fost afectate 103 hectare de terenuri agricole. Avarii s-au produs şi la un dispensar din comuna Miceşti, precum şi la un cămin cultural şi o şcoală din comuna Bălileşti. Au mai fost afectate trei sectoare de drumuri judeţene şi mai multe drumuri comunale din cinci localităţi, pe o lungime de peste 20 de kilometri. Pe lista pagubelor se află mai află 12 poduri şi şase punţi pietonale, avariate de revărsarea apelor. De asemenea, au fost înregistrate avarii şi pe două linii de medie tensiune, fiind afectaţi aproape 2.000 de abonaţi, iar 24 de fântâni au fost colmatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email