300 de garaje şi copertine sunt construite fără autorizaţie, iar cine vrea să lucreze legal, nu poate

La Curtea de Argeş sunt peste 300 de garaje şi copertine construite fără autorizaţie. Deşi situaţia stă în acest fel, iar autorităţile locale o cunosc, niciun garaj construit ilegal nu a fost deranjat de edili cu niciun centimetru măcar. Din 1990 încoace, cine a găsit o bucăţică liberă de teren lângă bloc a trântit acolo ori un garaj ori a amenajat ceva, ca o copertină, a băgat maşina înăuntru şi a devenit, brusc, proprietar pe domeniul public. O argeşeancă, administrator al unei asociaţii de locatari, a încercat marea cu degetul, a vrut să concesioneze un spaţiu şi să facă, acolo, legal, un garaj, dar nu a putut. Doamna spune că are actele în ordine, dar că nu vor unii consilieri locali să o ajute. Primarul zice că doamna s-a cam grăbit şi că aleşii au dreptul să se opună, pentru că acţionează în baza unei hotărâri de Consiliu Local.
Pentru Aurelia Dumitru, necazurile au început în februarie, după ce a lipit pe geamurile uşilor de la intrarea în blocurile care fac parte din asociaţia de locatari Despina Doamna un anunţ prin care locatarii erau înştiinţaţi că se fac înscrieri pentru locurile din parcările rezidenţiale. Femeia i-a anunţat pe cei care lăsau maşini aduse la vânzare în parcare că va trebui să elibereze locurile, locatarii urmând să concesioneze locurile şi să plătească o taxă lunară.
Prima dată, în parcare, apoi la Primărie
La puţine zile după ce anunţul a fost făcut, într-o dimineaţă, femeia şi-a găsit maşina distrusă în parcare. „Am coborât din casă şi am vrut să plec. Când m-am apropiat, am văzut geamurile sparte, cauciucurile tăiate şi ceva înăuntru, care arsese tapiţeria şi bordul. Nu e posibil aşa ceva. Eu nu am făcut decât să respect ce mi s-a spus de la Primărie, să le spun oamenilor să facă cereri pentru locurile de parcare şi să le atrag atenţia unora că au multe maşini lăsate acolo. De unde să iau bani să-mi repar maşina?! Cât trebuie să muncesc pentru asta?! O să vorbesc cu domnul primar să mă ajute, să-mi dea o parte din bani de la Primărie, că nu eu m-am apucat să fac schiţele pentru locurile de parcare de capul meu. Din cauza asta s-a întâmplat totul”, ne-a spus, plângând, atunci, administratorul a cărui maşină a fost vandalizată.
Mai departe, a cerut voie să lase maşina în parcarea de la Primărie. Şi aici a avut probleme, pentru că, probabil, aceiaşi indivizi i-au spart geamurile. Poliţia cercetează din greu cazul şi nici acum nu i-a găsit pe făptaşi.
Să lucrăm legal! Nu se poate!
Disperată, Aurelia Dumitru a cerut ajutor la Primărie, pentru că, în ultimă instanţă, ea a numărat locurile de parcare şi a transmis un mesaj comercianţilor de maşini ca urmare a solicitării administraţiei locale. „Am vorbit cu domnul primar, am făcut actele, am făcut proiect, am certificat de urbanism ca să fac şi eu un garaj în parcare să-mi protejez maşina”, a spus femeia la ultima şedinţă de Consiliu Local, extrem de supărată că a dat banii degeaba şi s-a stresat să lucreze legal. În actele pe care le-a adus la şedinţă se află certificatul de urbanism, un proiect şi un contract de închiriere. „Domnul primar mi-a spus că se rezolvă, iar domnii consilieri din comisia de urbanism nu au fost de acord”, a spus Aurelia Dumitru. „Sunt sute de garaje construite ilegal la Curtea de Argeş, iar eu, dacă am vrut să respect legea, nu am putut să fac nimic”, s-a plâns ea.
Actele de care vorbea sunt semnate de primar, de secretar şi de arhitectul şef. Conform Legii administraţiei publice locale „Consiliul Local hotărăşte darea în administrare, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică a comunei sau oraşului, după caz, precum şi a serviciilor publice de interes local, în condiţiile legii”, deci primarul nu avea voie să-i dea femeii în concesiune sau în închiriere un spaţiu pentru garaj. Şi totuşi, Aurelia Dumitru, în baza documentelor semnate de cei trei a făcut toate demersurile şi cheltuielile necesare construirii unui garaj perfect legal.
Cine e de  vină?!
Primarul Nicolae Diaconu susţine altceva. „Doamna trebuia să aibă o dovadă de drept de folosinţă a terenului şi eu pot să-i dau pentru o construcţie provizorie pentru trei luni. Ce depăşeşte trei luni trebuie să meargă în Consiliul Local, să existe o hotărâre în acest sens. Când i-am spus că e vorba doar despre trei luni a zis să vină la Consiliul Loca, iar comisia de urbanism a respins cererea, pentru că există o hotărâre anterioară care interzice construirea de garaje”, ne-a spus primarul Diaconu.
Unul dintre consilierii care fac parte din respectiva comisie, Constantin Panţurescu, a avut o atitudine bizară la şedinţa menţionată. „Avem sute de cereri pentru garaje! Ce facem cu celelalte cereri, facem iar varză oraşul?! Şi eu vreau să-mi fac garaj pentru maşină! Dacă aveţi duşmani o să vă distrugă maşina oriunde s-ar afla ea! Nu e sarcina Consiliului Local să vă apere maşina!”, a tunat şi a fulgerat Panţurescu, în ciuda faptului că, pe tonuri timide, unii dintre colegii săi de Consiliu îi spuneau că „are avizul primarului”.
Aurelia Dumitru a cheltuit vreo opt milioane de lei vechi pentru actele şi avizele pe care le-a luat. „Nu expiră, sunt bune luate, le poate folosi şi mai încolo”, crede primarul Diaconu. Când, unde şi pentru ce, nu se ştie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email