3 scenarii pentru dezvoltarea oraşului

O echipă de experţi a realizat strategia de dezvoltare a municipiului Curtea de Argeş pentru perioada 2017 – 2020. Ne aflăm la finalul perioadei, atunci când, teoretic, municipiul ar fi trebuit să ajungă acolo unde au spus experţii.

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică a municipiului, experţii  conturau trei scenarii principale: scenariu dezvoltării inerţiale, scenariul dezvoltării sectorului agroalimentar şi scenariul dezvoltării integrate. „În scenariul dezvoltării inerţiale autorităţile publice nu intervin în niciun fel în stimularea economiei locale şi în creşterea competitivităţii municipiului Curtea de Argeș în plan naţional şi internaţional. Acesta este cel mai nefavorabil scenariu pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Curtea de Argeș, existând o serie de consecinţe majore care se conturează într-o asemenea situaţie. Scenariul dezvoltării inerţiale este cea mai ineficientă alternativă pentru rezolvarea uneia dintre provocările prezente cele mai importante, şi anume, migraţia forţei de muncă”, potrivit strategiei de dezvoltare menţionate.

Cel de-al doilea scenariu propus era cel al dezvoltării sectorului turistic. „În această situaţie, autorităţile publice locale vor realiza intervenții ce vor conduce, pe de o parte la stimularea și atragerea investițiilor în turism, iar pe de altă parte la creșterea numarului de turiști şi crearea infrastructurii necesare pentru desfăşurarea de activităţi turistice”, recomandau  experţii în 2017.

În scenariul dezvoltării integrate sau al dezvoltării compuse autorităţile publice locale trebuiau să susţină mediul de afaceri, fără a se direcţiona către un singur sector economic având grijă ca sectoarele ecomomice, cu potențial de dezvoltare pe termen lung, să găsească sprijin la nivelul comunității locale.

În 2021, probabil altă strategie

Autorităţile publice locale trebuia să se axeze şi pe atragerea investitorilor străini prin promovarea oportunităţilor de investiţii existente şi oferirea de facilităţi acestora. „Acest scenariu presupune îmbunătăţirea colaborării dintre mediul privat şi mediul public şi implementarea de parteneriate pentru dezvoltarea municipiului Curtea de Argeş. Impactul scenariului dezvoltării integrate ţine atât de creşterea productivităţii IMM-urilor din Curtea de Argeş, cât şi de creşterea nivelului salarial şi a numărului de locuri de muncă existente. Din aceste motive, scenariul dezvoltării integrate este considerat cel mai favorabil pentru municipiul Curtea de Argeş, şi se propune a fi luat în considerare în elaborarea planurilor de acţiune sectoriale”, se mai arată în strategia de dezvoltare care este valabilă până la finalul acestui an.

În 2021 probabil că se va face o alta, plătită la fel de bine, iar despre concluziile şi recomandările ei vom vorbi după patru ani, în aceiaşi termeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email