26.833,77 metri cubi de lemn tăiaţi ilegal la Arefu, Nucşoara şi Lereşti

Poliţiştii din Argeş au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani. Au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei.

La sfîrşitul lunii martie, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani, ocazie cu care au propus trimiterea în judecată a 15 persoane.

Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, în perioada 2008 – 2012, administratorul unei societăţi comerciale cu obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră ar fi tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucşoara şi Lereşti din judeţul Argeş.

 Pentru săvârşirea infracţiunilor acesta ar fi beneficiat de sprijinul unor funcţionari silvici care ar fi avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale.

Activitatea infracţională ar fi constat în sustrageri de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, persoanele cercetate nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii, toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi a materialului lemnos, precum şi sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaţilor, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 lei.

De asemenea, aceştia ar fi disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei – provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional – sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere, urmate de vânzarea masei lemnoase, precum şi sub forma unor restituiri de împrumuturi.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat şi confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârşirea de infracţiuni, organele de  urmărire penală au instituit măsuri asiguratorii în valoare de cca. 16.000.000 lei.

În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 273.895 lei, ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre persoanele cercetate.

 

Dosarul penal a fost trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş cu propunere de trimitere în judecată a 15 persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email