220 de animale vor fi ucise. Între timp comunele din nordul Argeșului sunt vizitate în fiecare zi de urși

Locuitorii comunelor din zona Curtea de Argeș au primit  aproape în fiecare seară a săptămânii trecute mesaje RO ALERT prin care erau avertizați că un urs a fost văzut umblând prin localitate. Oamenii sunt disperați, pentru că o mulțime de animale – porci, câini, viței – au fost ucise de urși. Unii primari au făcut demersuri pentru relocarea urșilor, au plătit câte 10.000 de lei pentru un exemplar, iar urșii s-au întors peste câteva zile. Cei care fac naveta  din comune în oraș se tem să mai plece de acasă dimineața ca să nu se întâlnească cu ursul.

Ministerul Mediului a cerut aviz pentru 500 de exemplare

În acest context, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat zilele trecute că 220 de urși vor fi uciși, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române.
“Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie uciși, împușcați, eutanasiați, relocați sau alungați un număr mai mare sau mai mic de urși. Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populația totală de urs brun din România și, pe de altă parte, propune niște măsuri de diminuare a conflictelor între urs și om. Și când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situații în care interacțiunea dintre om și urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor și primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puțin timp de urs și care mă întreabă cu ce or să-și hrănească copiii de azi încolo”, a declarat Mircea Fechet.

El a menționat că în procesul de avizare pentru uciderea urșilor, Academia Română a transmis că este de acord cu 220 de exemplare în loc de 500.  “Din acest motiv, în baza acelui studiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis spre avizare un proiect privind cotele de prevenție și de intervenție pentru specia de urs brun. Acel ordin prevedea o cotă însumată de aproape 500 de exemplare, iar în procesul de avizare, Academia Română, după ce a evaluat proiectul de ordin, după ce a evaluat studiul care se află în spatele acelui proiect de ordin, a decis și ne-a comunicat în mod oficial că este de acord cu ordinul respectiv, cu mențiunea faptului că acele cote în discuție nu vor fi de aproximativ 500 de exemplare, ci vor fi de doar 140 de exemplare pentru cota de prevenție și de 80 de exemplare pentru cota de intervenție”, a povestit ministrul Mediului, potrivit news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email